A fi nervos la munca este benefic pentru tine

    Home  /  Psihologie  /  A fi nervos la munca este benefic pentru tine

A fi nervos la munca este benefic pentru tine Image

A fi nervos la munca este benefic pentru tine

Exista zile cand e aproape imposibil sa te abtii si sa nu iti pierzi controlul la locul de munca. Insa, nu ar trebui sa iti faci griji din aceasta privinta, deoarece noile studii sugereaza ca a deveni nervos la munca poate fi un lucru benefic pentru tine. Atunci cand ne suprimam furia, de fapt ne „inghitim” si alte sentimente care sunt social-functionale, adaptive dar si componente care consolideaza corectitudinea- sustine un nou studiu. Cu toate acestea, unele tipuri de furie sunt chiar benefice pentru noi.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Liverpool au ajuns la concluzia ca „furia morala” se distinge fata de alte forme de furie, asociate in mod normal cu trasaturile negative cum ar fi agresiunea, ostilitatea si intimidarea.

„Furia morala serveste la evitarea unui prejudiciu in timp ce imbunatateste sau elimina o situatie inacceptabila care incalca valorile morale importante”- sustine Dr. Dirk Lindebaum de la University’s Management School. „Prin promovarea unui comportament de ajutor, furia morala reuseste sa impace situatia si sa repare lucrurile daunatoare dar sa si imbunatateasca conditia umana”- mai adauga cercetatorul.

Cea mai importanta caracteristica a furiei morale este ca aceasta trebuie sa fie motivata de dorinta de a apara binele altora, si nu in avantaj propriu. „Pentru a fi clasificata ca furie morala, actiunea unei persoane trebuie privita ca fiind benefica pentru societate. De asemenea, organizatiile si marile corporatii sunt incurajate sa faca diferenta intre tipurile de furie, cu scopul de a intelege mai bine momentele de furie justificata, existand posibilitatea ca furia morala sa contribuie la imbunatatirea functiei la locul de munca.

Femeile nu trebuie sa se enerveze la munca

Oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Arizona au descoperit ca in timp ce barbatii au nevoie de a-si exprima sentimentele de furie, nu acelasi lucru este valabil si pentru femei. Asadar, cercetatorii au descoperit in urma unui studiu ca femeile care dau dovada de furie la locul de munca nu mai sunt respectate de colegi pe motiv ca sunt instabile emotional. Studiul sustine ca „barbatii care exprima furie ar putea sa castige influenta, in timp ce femeile furioase nu fac nimic alteceva decat sa isi piarda din influenta”.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | decembrie 21, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *