Agatha Christie a fost atat norocoasa, cat si talentata: a fost destul de talentata incat sa lucreze in diferite medii si destul de norocoasa incat sa-ti pastreze controlul proprietatilor ei in adaptari. Deci, clar, era in cea mai buna pozitie sa-ti mentina munca neatinsa. Nimeni nu avea sa fie mai fidel viziunii ei decat ea insasi, nu?
Dar, nu: se pare ca Agatha Christie nu era cea mai mare fana a cartii ei si era un caz rar ca vreuna sa supravietuiasca procesului de adaptare fara sa fie schimbata substantial chiar de mainile ei. Povestea ei slasher, „Zece negri mititei” prezenta zece oameni pe o insula izolata, iar unul dintre ei incepand sa-i ucida pe ceilalti. Cine va ramane la sfarsit? Raspuns: niciunul. La ce te asteptai de la o carte al carui titlu din engleza s-ar traduce mot-a-mot drept „Si nu a mai ramas niciunul”? Dar cand Agatha Christie a transformat romanul intr-o piesa de teatru, s-a gandit ca uciderea tuturor e un sfarsit cam mohorat. Asa ca ultimele doua personaje au supravietuit – si s-au casatorit.
Daca era un scenarist de la Hollywood care sugera schimbarea, poti sa-ti imaginezi ca orice autor cu integritate ar fi pus-o la zis si ar fi plecat din Los Angeles pentru totdeauna, dar nu si Christie. Alta piesa de teatru a ei, „Intalnire cu moartea”, a schimbat ucigasul original al cartii intr-unul comic. Se pare ca nu a fost deloc crima, pana la urma. Victima s-a sinucis – si a organizat ca totul sa para crima pentru a-si incrimina familia.
Imagineaza-ti ca mergi sa vezi piesa de teatru ca fan al cartii. Te astepti sa vezi „Titus Andronicus” si primesc in schimb „Weekend la Bernie’s” si nici macar nu te poti suparata ca nu a fost respectat autorul, pentru ca acesta se afla chiar acolo si aproba tot ce se intampla.
Mai mult, in „Intalnire cu moartea” (si in alte piese de teatru de ale ei), Christie a ajuns chiar sa-l elimine cu totul pe Hercule Poirot, cel mai cunoscut personaj al ei. Se pare ca aceasta nici macar nu-l placea asa mult: il considera un mic ciudat detestabil, bombastic, obositor si egocentric, asa ca, de cate ori putea, il elimina din piesele ei de teatru.
categories & tags
In Autori, Carti, Cinema, Curiozitati
By agatha christie, diferente agatha christie intre romane si adaptari, romane agatha christie