Agatha Christie

Agatha Christie Image

Agatha Christie

Agatha Christie, nascuta pe 15 septembrie 1890 si decedata pe 12 ianuarie 1976, a fost o scriitoare de romane politiste, romane de dragoste si piese de teatru, fiind poreclita „Doamna misterelor”. Aceasta este cunoscuta mai mult pentru cele 66 de romane politiste si 14 nuvele pe care le-a scris, aici aparand persoanje binecunoscute in lumea literara si nu numai, precum Hercule Poirot, Jane Marple, Parker Pyne si Harley Quin. Tot ea a scris „Cursa de soarecei”, piesa de teatru care s-a jucat pe cea mai lunga perioada de timp: de la momentul debutului in 1952, piesa a fost pusa in scena continuu de atunci si pana in prezent, inregistrand mai mult de 25.000 de reprezentatii.

Cartea Recordurilor Guinness o considera pe Christie cel mai bine vandut scriitor de romane al tuturor timpurilor. Romanele ei s-au vandut in aproximativ doua miliarde de exemplare, cartile ei fiind cele mai publicate dupa Biblie si operele literare ale lui Shakespeare. Aceasta continua sa fie cel mai des tradus autor din lume, cartile ei fiind traduse in cel putin 103 limbi. „Zece negri mititei” este cel mai bine vandut roman al scriitoarei, cu cel putin 100 de milioane de exemplare vandute in toata lumea, fiind cea mai bine vanduta carte din domeniul romanelor politiste, precum si una dintre cele mai bine vandute carti ale tuturor timpurilor. „Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd” a fost votat drept cel mai bun roman politist al tuturor timpurilor in 2013 de catre Crime Writers’ Association.

In 1955 Christie a fost prima laureata a celei mai mari distinctii oferite de catre Mystery Writers of America, premiul Grand Master, iar in acelasi an, „Martorul acuzarii” a primit premiul Edgar din partea MWA pentru „Cea mai buna piesa de teatru”. Majoritatea dintre cartile ei au fost adaptate pentru televiziune, radio, jocuri video si benzi desenate, mai mult de 30 de filme fiind bazate pe operele ei.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | mai 8, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *