Luarea unei decizii este un proces problematic, mai ales cand vine vorba de o decizie luata de un grup. Sunt cateva ipostaze in viata profesionala si personala, cand luarea de decizii necesita si pareri din partea altora, nu doar din partea a 1-2 persoane.
Nu exista doua grupuri care se vor comporta la fel in procesul de luare a deciziilor. Unele grupuri sunt proactive, altele au nevoie de o forta conducatoare pentru facilitarea procesului. Sunt diverse metode prin care se poate ajunge la luarea unei decizii de grup.
Stilul autoritar – este ca o dictatura. Decizia finala sta in cele din urma in mainile unei singure persoane. Acest tip de luare a deciziilor pare insa sa aiba mai multe dezavantaje decat avantaje, intrucat ceilalti membri ai grupului pot simti ca parerile lor nu au fost luate in considerare.
Brainstormingul – metoda foarte buna cand luarea unei decizii incepe de la zero. Implica crearea diverselor variante de actiune si cantarirea lor. Este o metoda excelenta de analiza a unei probleme care necesita o solutie. Ofera ocazia de exprimare a parerii si creativitatii fiecaruia din participanti, iar decizia finala este luata prin consens.
Metoda bazata pe vot – este o alta modalitate de a lua o decizie de grup, foarte utila in momentul in care parerile sunt impartite si trebuieste aleasa solutia optima. Sistemul de vot permite fiecarui participant sa isi exprime parerea, iar solutia va fi adoptata in urma votului majoritar.
Ca si orice alt proces, luarea unei decizii de grup are atat avantaje cat si dezavantaje.
Avantaje
Dezavantaje
Odata ce apare necesitatea unei decizii de grup, trebuie studiate aspectele pozitive si negative ale fiecarui stil in parte si formularea unui proces care sa dea cele mai bune rezultate.
categories & tags
In Uncategorized
By brainstorming, decizii de grup, pareri si opinii, proces decizional, stil autoritar