O echipa internationala de oameni de stiinta, formata din hidrobiologi, a gasit cea mai buna metoda pentru a estima capacitatea totala a apelor subterane din intreaga lume, sustinand ca aproape 23 de milioane de kilometri cubi de apa subterana se afla in rezervele ascunse sub suprafata planetei. Si, in timp ce aceasta valoare poate sa para a fi una incredibil de mare, totusi nu este de ajuns pentru a mentine viata tuturor, daca omenirea continua sa consume apa la aceeasi viteza ca si pana in prezent.
Studiul sugereaza ca mai putin de 6% din apa din subteran se afla in primii 2 km ai scoartei Pamantului. Aceasta valoare este ingrijoratoare, si asta nu numai pentru ca apa care se gaseste in primele straturi ale Pamantului este potabila, dar si pentru ca ciclul de reinnoire este unul extrem de lent, comparativ cu obiceiul nostru de consum.
„Acest lucru nu ne-a fost cunoscut pana in prezent. Deja stim ca nivelul apelor din stratul acvifer este in scadere. Ne folosim resursele de apa prea repede- mai repede decat capacitatea de reinnoire”- sustine Tom Gleeson, profesor la Universitatea Victoria din Canada.
Pentru a realiza harta distributiei bazinelor de apa din lume, oamenii de stiinta au analizat mai multe seturi de date. Astfel, din cei 23 de milioane de km cubi de apa, aproximativ 0.35 milioane de km cubi sunt rezerve reinnoite in urma cu 50 de ani. Diferenta care apare intre bazinele noi si cele vechi este un aspect foarte important. Apele subterane tinere se afla mai aproape de suprafata, astfel ca reprezinta o sursa buna pentru apa de baut. Prin comparatie, apele subterane mai vechi- care pot data si de acum cateva milioane de ani- se afla la o adancime mult mai mare in interiorul Pamantului, asa ca ar putea sa contina arsenic sau uraniu. De asemenea, acestea sunt adesea stagnante, iar din aceasta cauza sunt potrivite doar pentru uz casnic, industrial sau pentru agricultura.
Bazinele care se afla mai aproape de suprafata Pamantului reprezinta o modalitate mai usoara pentru ca oamenii sa ajunga la acestea, fiind stocate in regiunile tropicale si cele muntoase, inclusiv in bazinul Amazonului, Congo, Indonezia si chiar America de Nord si Centrala. Regiunile aride, asa cum este si de la sine inteles, nu dispun de cantitati inseamnate de apa in subteran.
Oamenii de stiinta spera ca descoperirile lor sa ajute la managementul apelor- dezvoltatorii, politicienii si oamenii de stiinta vor fi nevoiti sa gaseasca noi strategii de gestionare a apei, in moduri mult mai sustenabile.
categories & tags
In Curiozitati, Stiinta
By apa, apa in subteran, ape in subteran, bazin de apa, harta bazinelor de apa, rezerva de apa, rezerve de apa in subteran