Ce este ploaia acida?

Ce este ploaia acida? Image

Ce este ploaia acida?

Desi termenul de ploaie acida a fost utilizat incepand cu anii 1850 in timpul Revolutiei Industriale, acest fenomen nu a devenit o amenintare pentru mediu pana la sfarsitul anilor 1960. Efectele devastatoare ale acestor precipitatii pot fi identificate in toate resursele de apa din lume, fiind poluanti pentru pesti dar si pentru viata vegetala. Demonstratiile publice a efectelor acestei ploi acide au fost facute publice la inceputul anilor 1970, acest lucru ajutand la imbunatatirea standardelor de poluare si de emisii. Cu toate ca aceasta problema este una care continua sa existe pe intreg Pamantul, o multime de companii adopta masuri pentru a reduce la minimum cauzele sale profunde.

Ploaia acida inseamna precipitatii care contin urme de poluanti, in principal dioxid de sulf si oxid de azot. In timpul Revolutiei Industriale, o multime de fabrici au inceput sa foloseasca carbune pentru a alimenta masinariile lor. Pe masura ce carbunele era ars, acesta elibera cantitati impresionante de gaze de sulf si azot in atmosfera, de unde se formau nori in mod regulat. Particule de astfel de gaze acide se legau de ploaia naturala si ajungeau sa cada pe pamant in timpul furtunilor. Ei bine, pH-ul normal al ploilor naturale are o valoare de 5.6- care este usor acid- in timp ce ploaia acida are un pH ce scade mult sub valoarea de 5.0, iar in zonele din apropierea fabricilor aceasta valoare se apropie, de cele mai multe ori, de aciditatea otetului.

Ploaia acida nu apare tot timpul in aceeasi zona unde sunt eliberati poluantii. Odata ce poluantii acizi parasesc cosul fabricii, acestia sunt purtati mai departe de curentii atmosferici, asa ca gazele de sulf si azot ajung sa calatoreasca la o distanta foarte mare de sursa lor. De cele mai multe ori, astfel de ploi au loc in statele vecine cu tarile unde industria este dezvoltata la maxim. De exemplu, Canada este un stat care sufera extrem de mult de pe urma poluantilor eliberati din fabricile situate in New York si New Jersey; tarile scandinave sunt si ele afectate de ploile acide care isi au originea in Rusia si China.

Efecte devastatoare ploi acide

Efectele nocive ale acestor ploi pot fi vazute peste tot: poate ucide vegetatia, ceea ce inseamna ca este un factor care contribuie la eroziune si cresterea aciditatii solului. De asemenea, ploile acide pot determina ca arborii sa fie mai vulnerabili la boli fungice si deshidratare. De asemenea, aceasta poate provoca si daune in metalul expus si suporturile de beton care sprijina monumentele istorice de o importanta fabuloasa, deteriorand structura interna.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | octombrie 7, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *