Romanul este o specie a genului epic, de mari dimensiuni si un continut complex, inclunzand mai multe personaje, cu o actiune care se desfasoara de-a lungul unei anumite perioade si presupune analizarea psihologica si observatia sociala, mai mult sau mai putin. Acesta este mai lung decat oricare alte forma literara (schita, nuvela etc).
Aceasta este o lista a celor mai lungi romane, de peste 500.000 de cuvinte, publicate printr-o editura cunoscuta. Cel mai lung roman este considerat „Artamene sau Marele Cyrus”, publicat in zece parti intre 1649 si 1654, fiecare parte in cate trei volume. In general, autorul romanului este considerata Madeleine de Scudery.
Realizarea unei liste a celor mai lungi romane ofera rezultate diferite, depinzand de ce se numara: paginile, cuvintele sau literele. Lungimea unei carti este adesea asociata cu marimea – mai exact, numarul paginilor – facandu-i pe multi sa presupuna ca cele mai mari si mai groase carti sunt direct proportionale cu lungimea lor. Numararea cuvintelor este un mod direct de a masura lungimea unui roman care nu este afectat de variatele formate si marimi ale paginilor. Numarerea caracterelor este metoda pe care Cartea Recordurilor „Guiness” o foloseste, insa.
Romanul cel mai lung este „Artamene sau Marele Cyrus”, opera atribuita lui Madeleine de Scudery, insa, potrivit unora, si lui Georges de Scudery. Acesta are 13.095 de pagini si 1.954.300 de cuvinte in zece volume si a fost publicat in limba franceza.
Pe locul doi se situeaza „Gordana”, cel mai lung roman croat, scris de Marija Juric Zagorka, care contine 8.768 de pagini si aproximativ 1.400.000 de cuvinte in 12 volume. Podiumul este completat de unul dintre cele mai celebre romane ale tuturor timpurilor, „In cautarea timpului pierdut”, scris de celebrul Marcel Proust. Acesta are 3.031 de pagini si 1.267.069 de cuvinte pe parcursul a sapte volume. Potrivit Cartii Recordurilor, acesta ar fi cel mai lung roman, avand 9.609.000 de caractere.
categories & tags
In Carti, Curiozitati
By cel mai mare roman, cele mai lungi romane, in cautarea timpului pierdut