Cine era B. Traven?

Cine era B. Traven? Image

Cine era B. Traven?

B. Traven a fost unul dintre cei mai remarcabili scriitori ai inceputului de secol XX, intr-o perioada in care oamenii erau atat de saraci, incat probabil ca mancau mai degraba cartile, decat sa le citeasca. Acesta a scris western-ul epic „Comoara din Sierra Madra”, o carte probabil mai faimoasa pentru adaptarea cinematografica din 1948, in care un Humphrey Bogart ahtiat dupa aur este ucis de catre o gasca cu macete si accente mexicane. Totusi, in ciuda statutului literar, nimeni nu stie sigur cine era B. Traven.

Din oarecare motiv inexplicabil, Traven s-a chinuit foarte mult sa-si pastreze identitatea secret. De fapt, B. Traven nici macar nu era numele sau real, ca sa vedeti cat de serios. Acesta era un pseudonim ales inainte sa-si inceapa cariera de scriitor in Europa – majoritatea cartilor sale au fost publicate in germana mai intai, apoi traduse in engleza. Evident, acest lucru i-a facut pe multi oameni sa creada ca Traven era neamt, in ciuda faptului ca in prima parte a secolului al XX-lea, germanii erau, in mare, ocupati sa omoare oamenii, nu sa scrie.

Folosind acest nume fals, Traven a scris in Europa timp de cativa ani inainte sa se mute in Mexic, decizie care, tinand cont de climatul politic european al vremii, a fost probabil una inteleapta. Acesta a evitat sa iasa prea mult in public si isi trimitea manuscrisul prin posta sau printr-un alt om, pentru a crea o diversiune, de parca se temea sa nu fie impuscat de cineva. Traven se pricepea atat de bine sa faca asta, incat doar o serie de fotografii cu acesta exista, una realizata cand a fost arestat in Londra pentru fals in acte, deoarece nu dorea sa ofere niciun fel de informatii personale.

Chiar si dupa ce B. Traven a murit in 1969, reporterii au continuat sa-l hartuiasca pe asociatul si translatorul cu care lucrase mult timp, Hal Croves, pentru a dezvalui adevarata identitate a autorului, verificand chiar si daca nu cumva Croves era faimosul pustnic (de fapt, „Traven Croves” era aliasul pe care Traven il folosea le vremea mortii sale, asa ca nu era chiar o nebunie din partea acestora sa presupuna asta). Deci, cine era?

O teorie il numeste pe actorul german Ret Marut, care si-a schimbat numele in B. Traven pentru a scapa de inchisoare in timpul Revolutiei germane, care, contrar opiniei publice, chiar a avut loc. Alte teorii sustin ca Traven era fiul iligitim al lui Wilhelm al II-lea al Germaniei, ca erau mai multi oameni care lucrau sub acelasi nume, sau ca era un alter ego al lui Jack London, pentru ca si lui London ii placea sa scrie despre chestii care se intampla afara.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | iulie 10, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *