Cometele

Cometele Image

Cometele

Sunt corpuri ceresti mici, de aparenta nebuloasa, care se rotesc in jurul unei stele.Multe comete trec prin zonele marginale ale Sistemului Solar. Uneori, unele din ele ajung totusi si in apropierea Soarelui, unde capetele lor luminoase si cozile lor lungi si stralucitoare constitue o imagine spectaculoasa. Majoritatea cometelor care se apropie de Soare sunt constituite din umatoarele componente: nucleul solid, coama care inconjoara nucleul si coada lunga din gaze si praf.

Dupa modul in care se rotesc in jurul Soarelui pot fi definite mai multe tipuri de comete:

comete scurt periodice – sunt comete ce au orbite mai mult sau mai putin eliptice, asemanatoare cu a planetelor sau a asteroizilor. Aceste comete isi au originea in centura lui Kuiper si au perioade orbitale mai mici de 200 de ani. Sunt formate din resturile de materie dintre orbitele planetelor Neptun si Pluto. Cometele scurt periodice sunt impartite la randul lor in familia lui Jupiter (comete cu perioade orbitale mai mici de 20 de ani) si in familia Halley (cu perioade orbitale intre 20 si 200 de ani);

comete lung periodice – au orbite excentrice, care le poarta mult dincolo de orbita planetei Pluto. Perioadele orbitale sunt cuprinse intre 200 de ani si mii sau chiar milioane de ani;

Comete neperiodice – vin din norul lui Oort, trec pe langa Soare si nu se mai intorc vreodata. Atunci cand se afla in interiorul Sistemului Solar se comporta similar cu cometele lung periodice, cu diferenta ca au traiectorii parabolice sau usor-hiperbolice.

In cea mai mare parte a existentei sale o cometa este inghetata si inactiva. Cresterea temperaturii determinata de apropierea de Soare favorizeaza sublimarea ghetii. Nucleul va fi inconjurat de un nor sferic asemenea unei coame. De asemenea se va forma pe masura scurtarii distantei o impresionanta coada constituita din gaze si praf. Aceasta va fi orientata totdeauna in sens opus Soarelui, orientarea sa fiind consecinta manifestarii vantului solar. Orice cometa care intra in Sistemul Solar va pierde din masa ori de cate ori va trece pe la periheliu, astfel incat la un moment dat cometa se va epuiza.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | august 12, 2015

categories & tags

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *