Comportamente dezagreabile care ne fac mai sanatosi

    Home  /  Cariera  /  Comportamente dezagreabile care ne fac mai sanatosi

Comportamente dezagreabile care ne fac mai sanatosi Image

Comportamente dezagreabile care ne fac mai sanatosi

Cu totii stim cateva reguli dupa care trebuie sa ne orientam in viata, iar cele de bun simt nu fac exceptie. Stiati insa ca unele dintre aceste dovezi de buna crestere nu va ajuta sanatatea, ba din contra? Iata cateva exemple din ce au descoperit oamenii de stiinta:

Ati observat uneori cum atunci cand te lovesti si injuri, parca te simti mai bine? Se pare ca, intr-adevar, folosirea unui limbaj vulgar te ajuta la tolerarea durerii. Dr. Richard Stephens de la Universitatea de Psihologie Keele a studiat asta pe 64 de studenti, care au trebuit sa-si bage mana in apa cu gheata. In prima tura, au trebuit sa aleaga o injuratura, in timp ce in a doua tura, au trebuit sa spuna un cuvant oarecare non-vulgar. Folosirea limbajului „de mahala” a marit durata de tolerare a durerii, subiectii rezistand mai mult in apa inghetata atunci cand au folosit aceste cuvinte, decat atunci cand au folosit cuvinte uzuale. Motivul nu este, insa, exact sigur.

Cu totii stim ca grasimea ne scurteaza viata cu cativa ani, insa stiai ca daca vorbiti despre cat de grasa este Anca o poate lungi? O universitate din Michigan a descoperit ca barfitul are efecte benefice pentru femei. In acest studiu, studentele au fost organizate in doua grupuri; primul grup a trebuit sa citeasca pentru a gasi greselile dintr-o lucrare de botanica, in timp ce celalalt grup a fost incurajat sa puna intrebari personale pentru a se cunoaste mai bine. Ce au descoperit cercetatorii este ca grupul care a fost incurajat sa vorbeasca si barfeasca avea nivele mai ridicate de „hormonul fericirii”, care reduce stresul. Dar ce s-a intamplat cu femeile care au citit lucrarea de botanica, fara a comunica cu celelalte? Nivelul lor de progestron a scazut in timpul testarii. Potrivit Dr. Stephanie Brown, progesteronul rezultat din interactiuni este unul dintre motivele pentru care femeile cu o viata sociala activa traiesc mai mult decat femeile care traiesc izolate. Barfa, desi o activitate urate, ne ajuta sa creem legaturi cu cei din jur, potrivit unor studii, permitandu-ne sa ramanem la curent cu ce se intampla in mediile noastre sociale complexe – lucru pe care alte specii nu-l pot face.

Cu totii detestam oamenii care se plang. Acei oameni care-si petrec tot timpul fiind negativi, cinici sau critici tind sa ne calce pe nervi si sa ne faca pe noi sa ne plangem de ei altor oamenii, ceea ce este putin ironic. Cum ai putea sa realizezi ceva fara sa gandesti pozitiv? De fapt … Desi ne-ar placea sa credem ca gandirea lor negativista ii va omori intr-un final, si nu pe noi, lucruri nu stau asa. In contextul potrivit, aceasta activitate pot sa ridice imunitatea. Dr. John Brantner a descoperit ca pacientii bolnavi de cancer care se plangeau de dureri au trait mai mult decat cei care au rezistat stoic si tacut.

Dar cum ramane cu oamenii care nu sunt bolnavi de cancer, care nu pot rezista cateva minute fara sa se planga de situatia in care se afla societatea? Ce obtin cei de la PETA din astfel de activitati? Cercetatorii au descoperit ca isi ridica singuri sistemul imunitar si bunastarea, deoarece omul este un animal social si chiar cand ne plangem de lucruri pe care nu le putem schimba, ne poate ajuta sanatatea, daca o facem in grupuri.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | martie 23, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *