„Corbul”

„Corbul” Image

„Corbul”

„Corbul” (en. – „The Raven”) este un poem narativ al scriitorului american Edgar Allan Poe, publicat in luna ianuarie a anului 1845. Acesta este adesea apreciat datorita muzicalitatii versurilor, a limbajului stilizat folosit si a atmosferei supranaturale create. Poemul are si o serie de influente din antichitatea clasica si folclor.

Poemul prezinta misterioasa vizita a unui corb vorbitor in casa unui barbat in doliu, asistand astfel la caderea lenta a acestuia intr-o stare de nebunie. Barbatul respectiv, considerat de multi ca fiind un student, deplange moartea iubitei sale, Lenore. Stand pe un bust care o reprezinta pe zeita greaca Pallas Atena, corbul pare sa agraveze si mai mult suferinta naratorului, repetand constand un singur cuvant: „nevermore” („niciodata”).

Poe a declarat ca poemul a fost scris intr-un mod logic si metodic, dorind astfel sa creeze un poem care sa se bucure de succes, atat critic, cat si intre cititori, dupa cum a mentionat in eseul „Filosofia creatiei poetice” din anul 1846. Poemul a fost partial inspirat de catre corbul vorbitor din romanul lui Charles Dickens, „Barnaby Rudge”. Autorul a folosit ritmul complex si masura din poemul lui Elizabeth Barrett, „Lady Geraldine’s Courtship”, utilizand, de asemenea, aliteratia si rima interna.

Poemul „Corbul” a aparut pentru prima data in „New York Evening Mirror”, pe data de 29 ianuarie 1845. Desi poemul l-a facut cunoscut pe autor inca din timpul vietii, nu i-a adus venituri substantiale (Poe este primul autor cunoscut care a incercat sa traiasca doar din meseria de scriitor). De-a lungul timpului, poemul a intrat in cultura pop, fiind retiparit, parodiat si ilustrat. Opinia criticilor de specialitate a fost impartita asupra valorarii sale literare, insa „Corbul” continua sa ramana, oricum, unul dintre cele mai celebre poeme care au fost vreodata scrise.

Christopher F. S. Maligec este de parere ca poemul este un paraklausithyron elegiac, un motiv poetic intalnit in Grecia si Roma Antica, acesta constand in lamentarea unui exclus la usile inchise ale iubitei sale.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | iulie 23, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *