Cum a aparut alfabetul Braille

Cum a aparut alfabetul Braille Image

Cum a aparut alfabetul Braille

Ce credeam

Din cand in cand, omenirea inceteaza sa mai fie oribila ca sa inventeze cate un mod prin care ii poate ajuta pe cei mai putin norocosi. De exemplu, Braille – limbajul creat special pentru oamenii orbi pentru a putea si ei sa citeasca diferite carti si alte texte. Asta a fost un lucru dragut pe care cineva l-a facut pur si simplu, din bunatatea inimii. Bravo, umanitate!

Stai asa, suntem pe cale sa aflam ca alfabetul Braille a fost inventat pentru ca soldatii sa se poata omori mai usor intre ei, nu-i asa?

Scopul original

Pe vremea cand Napoleon isi setase mintea sa invete toata Europa cu forta ce inseamna un croissant si pantaloni mult prea stramti pentru un barbat, i-a ordonat lui Charles Barbier, un capitan din armata sa, sa creeze un sistem prin care soldatii puteau comunica intre ei intr-un mod silentios, fie ca e zi sau e noapte. Sistemul pe care Barbier l-a creat a devenit cunoscut drept „scris de noapte”, un cod care consta din pana la 12 celule cu punctulete care simbolizau fiecare litera din alfabetul francez si nu numai. Armata franceza i-a zis prompt lui Barbier ca sistemul lui de punctulete nu se merita, pentru ca limba franceza era deja destul de ridicola si fara sa mai introduci si toate acele nebunii.

Asa ca Barbier si-a rasucit mustacioara (probabil), gandindu-se ce sa faca cu acest sistem. Intr-un final, s-a hotarat sa-l trimita catre Institutul National pentru Orbi din Paris, pentru a vedea daca va avea mai mult noroc acolo, decat a avut cu soldatii. Acolo l-a intalnit pe un baiat de 15 ani, Louis Braille, care a transformat complet codul lui Barbier. Braille l-a transformat in ceva care chiar putea sa fie folosit, reducand numarul de punctulete intr-o celula de doi pe sase care putea sa incapa sub un singur deget, ducand astfel la aparitia primului sistem viabil de citit pentru albi … pe langa faptul ca si-a adus numele deasupra lui Barbier in cartile de istorie.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | mai 7, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *