Cu totii stim ca fiecare celula din corp necesita oxigen. Reactiv, oxigenul trece prin reactii chimice pentru a produce energie. Procesul de oxidare din celule le poate dauna, iar antioxidantii ajuta la combaterea acestor daune cauzate de oxidare.
Ce sunt antioxidantii? Substante care opresc oxidarea. Protejeaza celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Vitaminele C si E sunt nutrienti antioxidanti, iar enzimele precum beta caroten si seleniu au de asemenea proprietati antioxidante.
Ce fac antioxidantii? Daca taiem o felie de mar si o lasam in aer liber, isi schimba culoarea. Aceasta datorita oxidarii. Daca felia de mar este acoperita cu o felie de lamaie si lasata in aer liber, va ramane alba. Aceasta datorita antioxidantilor prezenti in sucul de lamaie. La fel actioneaza in organism toti antioxidantii din alimentatie, protejand celulele.
Cum actioneaza antioxidantii? Dupa cum am spus si mai devreme, antioxidantii previn afectarea celulelor de actiunea radicalilor liberi. De asemenea au rol de prevenire a multiplicarii acestor radicali liberi. Mecanismul fiecarui antioxidant este eficient numai asupra anumitor radicali liberi.
Exista cateva mii de antioxidanti ce se gasesc in diverse plante si alimente. Fiecare dintre ele au propriul mecanism de functionare. Cei mai cunoscuti sunt seleniul, beta carotenul si vitaminele C si E, cunoscuti si pentru actiunea lor anti-imbatranire.
Completarea nivelului de antioxidanti din organism se poate face si cu ajutorul suplimentelor nutritive, insa diverse studii au aratat ca aceste suplimente alimentare nu au un continut echilibrat in vitamine, minerale si enzime precum fructele sau legumele. Cei mai buni antioxidanti se gasesc in acele fructe si legume viu colorate. Legume si fructe precum sfecla, morcov, spanac, broccoli, rosii, cirese, struguri negri, capsuni, zmeura, afine si altele sunt bune surse de antioxidanti. Fructele uscate, fasolele si ouale au de asemenea un continut bogat.
In afara efectului impotriva imbatranirii, antioxidantii joaca de asemenea un rol vital in prevenirea aparitiei riscului de boli cronice precum cancer, afectiuni ale inimii, Alzheimer sau artrita reumatoida. Este foarte important, asadar, sa reglam cantitatea de antioxidanti in organism pentru a avea un corp sanatos si o piele cu aspect tanar.
categories & tags
In Alimentatie, Curiozitati, Diverse, Sanatate
By antioxidanti, beneficiile antioxidantilor, cum functioneaza antioxidantii, efectele antioxidantilor