Cum se formeaza mirajele

Cum se formeaza mirajele Image

Cum se formeaza mirajele

Toti le-am vazut. Toti le-am aratat parintilor cand eram mici si am ramas uimiti de ele. Ne-a fost spus ca sunt iluzii denumite miraje, dar tot eram fascinati de ele, acceptand raspunsul fara a incerca sa intelegem cum se produc si ce forte ale naturii contribuie la realizarea lor.

Mirajele se formeaza ca urmare a refractiei luminii. Datorita structurii de val, modificarile in cadrul acestora apar cand apar si schimbari in mediul inconjurator. Schimbarea directiei este determinata de indicele de refractie in contact cu mediul. Contrar conceptiei populare, lumina nu se pliaza mediului in schimbare, doar isi schimba directia pe o alta cale. Efectul „valuritor” al mirajelor este simplul rezultat al refractiilor multiple si succesive.

Mirajele se produc datorita diferentelor de temperatura in straturi diferite de deasupra solului si pot fi vazute doar in zile foarte calduroase. Temperatura aerului este influentata direct de temperatura solului de dedesubt, intrucat energia solara nu are un efect semnificativ asupra aerului in sine. Pe masura ce solul este incalzit, se incalzeste si aerul de deasupra.

Reflectia unui obiect (de exemplu un copac) este diferita in medii diferite, intrucat si temperatura aerului este diferita; lumina cade altfel in functie de aceste diferente de temperatura si de densitatea mediului. Ochiul uman si creierul, oricat de complexe si fascinante ar fi, nu pot percepe traiectoria curbata a luminii, ci doar accepta directia luminii in felul in care este perceputa. Astfel obiectul poate fi vazut de catre ochi si perceput de catre creier la o inaltime mai mica decat cea reala, ceea ce este cunoscut drept miraj inferior.

Mirajele superioare pot fi vazute cand suprafata solului este foarte rece. Astfel obiectele pot aparea la o inaltime mai mare decat cea din realitate. Acest tip de miraje pot fi vazute deasupra marilor reci, intrucat intinderea de apa se incalzeste mult mai greu decat solul.

Atat in mirajele superioare cat si in cele inferioare, pozitionarea obiectului fata de privitor este foarte importanta. Mirajul poate fi vazut numai in anume zone din jurul obiectului, si dintr-un anume unghi, aflarea in afara acelor zone facand imposibila vizualizarea acestuia.

Spre deosebire de iluziile optice si halucinatii, mirajele sunt imagini reale, chiar daca nu sunt interpretate cum trebuie de creier. Mirajele pot fi si fotografiate, spre deosebire de halucinatii, spre exemplu, care sunt cauzate de dezechilibre chimice din cadrul creierului, ce proiecteaza astfel imagini ce nu sunt reale.

Asadar aparitia uimitoare a mirajelor nu este decat o ilustrare a creierului nostru, care este pacalit in acest fel, neputand sa perceapa chiar orice, desi credeam ca este cea mai minunata „masinarie” a lumii in care traim.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | septembrie 10, 2014

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *