De ce adolescentii sunt mai predispusi la dependente?

    Home  /  Curiozitati  /  De ce adolescentii sunt mai predispusi la dependente?

De ce adolescentii sunt mai predispusi la dependente? Image

De ce adolescentii sunt mai predispusi la dependente?

Prin compararea raspunsului cerebral fata de o recompensa de mancare in soarecii adulti si adolescenti, oamenii de stiinta au reusit sa identifice diferentele care ar putea explica de ce adolescentii risca sa fie mai predispusi in fata dependentelor, a depresiei si a schizofreniei.

„Regiunea din creier care este foarte critica in planificarea actiunilor si in formarea obiceiurilor tine de zona de recompensa la adolescenti, ceea ce inseamna ca o recompensa poate avea o influenta mai puternica in capacitatea acestora de a lua decizii in ceea ce vor face pe viitor, dar si in formarea obiceiurilor adolescentilor. Adolescentii ar putea face lucruri prostesti ca raspuns fata de o anumita situatie, si nu pentru ca sunt prosti, ci din cauza ca, creierul lor functioneaza diferit”- sustine Bita Moghaddam de la Universitatea Pittsburgh.

Studiul a fost realizat pe soareci, insa adolescentii din intreg regnul animal dau dovada de aceleasi asumari de riscuri si comportamente impulsive ca in cazul adolescentilor umani, astfel incat rezultatele acestui studiu pot fi aplicabile si la oameni. Alte studii arata ca, creierul adolescentilor este mult mai sensibil la stres fata de creierul unui adult. De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca, creierul adolescentilor este mult mai sensibil in fata tulburarilor psihice, iar diferentele din creier din aceasta perioada pot juca un rol important in declansarea bolilor de ordin psihic.

Adolescentii si dependenta

Aceste diferente ar putea influenta impulsivitatea adolescentilor astfel ca acestia ajung sa isi asume o serie de riscuri in mediul in care traiesc. „Creierul adolescentilor devine mai vulnerabil in functie de ceea ce se petrece in jurul lui, dar si fata de recompensele pe care asteapta sa le primeasca, iar acest lucru inseamna ca adolescentii sunt mai predispusi in fata dependentelor. Evenimentele sau lucrurile care se petrec in mediul in care un adolescent traieste ar putea influenta urmatoarele actiuni pe care acestia le vor face”- sustine Moghaddam.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | octombrie 2, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *