De ce parintii sunt anxiosi?

De ce parintii sunt anxiosi? Image

De ce parintii sunt anxiosi?

Daca ai copii, probabil ca ai petrecut ceva timp cu gandul la viitorul si la ceea ce vor face acestia, incercad sa te decizi cum sa ii impingi sa incerce sa faca fata la lucrurile mai grele si mai dificile din viata, dar si cand este cazul sa se retraga.

Am aflat deja ce inseamna „Mama tigru”- mama exagerata si foarte exigenta cu copiii sai, care isi doreste ca acestia sa faca ceea ce vrea ea, nu ce vor ei- insa, adesea ne intrebam daca am putea face ceva mai mult sau mai bine decat atat. De asemenea, am auzit de evenimentele tragice din unele familii, care si-au fortat copiii pana la extrem ca sa invete si sa nu ii faca de rusine in societate, incat s-a ajuns la unele probleme de sanatate mintala pentru acestia, spunandu-ne in minte „Multumesc lui Dumnezeu ca nu e si familia mea in cazul acesta!”

In general, psihologii sunt familiarizati cu astfel de intrebari sau gandiri negative, care afecteaza parintii din intreaga lume. Insa, atunci cand ne gandim la o problema in mod individual- ce putem face mai bine pentru copilul nostru- ignoram circumstantele socio- economice si cele politice mai importante care reusesc sa faca familiile nesigure si reusesc sa le faca sa simta ca sunt suprasaturate.

In Romania, salariile continua sa stagneze sau chiar mai rau, sa scada; sistemul medical si cel al invatamantului nu mai reprezinta un drept universal demult, ci doar o cheltuiala personala. Aproape toate familiile au frici, iar multe dintre acestea trec printr-o experienta economica extrem de dificila.

Empatie, nu anxietate

Astfel, nu e de mirare ca parintii o iau razna si isi sufoca copiii cu prea multe studii- asta din dorinta de a le asigura acestora un viitor mai bun, fara griji, si locuri de munca de prestigiu. In schimb, parintii au nevoie de o schimbare in gandirea lor, de la anxietate la empatie, de la parinti la copii. In loc de a-si calma anxietatea privind viitorul celor mici, mai degraba, parintii ar trebui sa isi concentreze atentia asupra lucrurilor importante, din prezent. O multime de studii au demonstrat ca bunastarea familiei atrage dupa sine succes economic si mai multa siguranta sociala.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | decembrie 4, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *