Despre Odin – seful zeilor nordici

Despre Odin – seful zeilor nordici Image

Despre Odin – seful zeilor nordici

Odin era conducatorul zeilor in mitologia nordica. Era zeul magiei, poeziei si cunoasterii, printre altele. Venerat de vikingi, Odin era considerat ca hotaraste soarta fiecaruia. Mai avea si alte nume, precum Ygg, Jalk, Sidhot sau Sidskeg. Avea si doua pasari – Huginn, ce insemna gandire, si Minnin – ce simboliza memoria. Aceste pasari zburau in intreaga lume si ii aduceau vesti de peste tot.

Odin era zeul gandirii si intelegerii. Traia in Asgard, casa tuturor zeilor nordici. Odin hotara cine castiga si cine pierdea in razboaie, tot el decidea cine moare in lupta de asemenea. Valkyriile, asistentele sale femei, insoteau razboinicii nordici cazuti in lupta catre Valhalla, unde le era oferita mancare si bautura. Dupa aceea, toti zeii antrenau in lupta razboinicii morti, pentru a-i pregati pentru lupta finala – Ragnarok.

Odin avea o sulita denumita Gungnir, care isi atingea tot timpul tinta. In plus, mai avea si un arc cu care putea trage cate zece sageti deodata. Inelul sau de aur era denumit Draupnir, inel pe care l-a asezat pe rugul funerar al fiului sau Baldr. Calul sau cu opt picioare era denumit Sleipnir. Odin mai avea de asemenea o capra care producea o bautura extraordinara, ce transforma orice persoana ce o consuma intr-un adevarat poet. Aceasta bautura minunata era depozitata in trei recipiente de culori diferite – rosu, auriu si maroniu.

Odin, conform legendei, alaturi de fratii sai pe nume Vili si Ve, a reusit sa il ucida pe gigantul ghetii Ymir. Dupa, corpul uriasului a fost folosit pentru crearea lumii. In lupta apocaliptica finala denumita Ragnarok, toti zeii si-au cunoscut sfarsitul, chiar si Odin, care a fost mancat de un lup.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | ianuarie 13, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *