Filme mai bune decat cartea

    Home  /  Carti  /  Filme mai bune decat cartea

Filme mai bune decat cartea Image

Filme mai bune decat cartea

Cu totii stim vorba: „Cartea este mai bune decat filmul”. Desi acest lucru este adesea un adevar general valabil, exista si unele exceptii. Un exemplu faimos este „Pe aripile vantului”, pe care unii il considera o productie cinematografica superioara. Dar exista si alte exceptii, pe care chiar autorii le-au preferat, in fata propriilor creatii.

Nuvela din 1980 scrisa de Stephen King, „The Mist”, a fost una dintre povestile sale mai vesele. Monstri transdimenstionali ataca si dupa o scurta batalie, un barbat si fiul sau fug, temandu-se ca societatea s-a prabusit – dar apoi deschid radioul si aud doua cuvinte: „Hartford” si „speranta”.

Deci, lasa pe Hollywood sa ia finalul fericit pe care-l ofera King si sa-si bata joc de el. In filmul lui Frank Darabont, barbatul si fiul sau pleaca de la supermarket cu alti trei oameni si, din nou, pare ca monstrii au acaparat lumea. Insa, nu exista niciun mesaj de speranta: lumea, pare sa fie terminata. Nedorind sa astepte sa fie ucisi de catre monstri, personajul principal isi foloseste ultimele patru gloante pe fiul sau si pe ceilalti pasageri. Intoarce arma goala catre sine, iar apoi iese din masina pentru a-si accepta moartea. Cateva secunde mai tarziu, un tanc se apropie – armata are situatia sub control si a inceput sa elibereze ceata. Eroul nostru si-a ucis prietenii si familia pentru nimic.

Cum de s-a ajung la asta de la „Hardford” si „speranta”? Sigur, Hartford este un oras dificil, dar nu pana la „baga un glonte in fiul tau ca sa-l aperi”. Recenzorii au considerat noul sfarsit ingrozitor si nihilistic, precum si atipic. Stephen King nu e prea incantat de adaptarile cinematografice ale cartilor sale: acesta a declarat ca nu i-a placut adaptarea lui Stanley Kubrick pentru „The Shining”, din cauza schimbarilor aduse. King a castigat un proces dupa ce a dat in judecata pe altcineva pentru ca s-a indepartat prea mult de povestea sa originala. Si, desi i-au placut colaborarile cu Darabont („The Shawshank Redemption” si „The Green Mile”), King a glumit ca melodramaticul „The Green Mile” a fost prima productie Hallmark interzisa sub 17 ani. Deci, lucrurile aveau sa o ia razna cand a vazut noul final al lui Darabont, nu?

Nicio sansa. Lui King i-au placut schimbarile si a declarat ca le-ar fi folosit chiar el, daca s-ar fi gandit primul la asta. Cand studioul a respins scenariul initial al lui Darabont, King a intervenit personal, explicand ca fanilor horror le place sa fie speriati si ingroziti.

Deci, schimba modul in care moarte un singur Jack Nicholson si-ti faci un inamic pe viata, dar pune un tata sa-si impuse copilul de opt ani intre ochi si esti invitat la cina la resedinta King. Probabil ca n-ar trebui sa ne surprinda asta.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | iunie 25, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *