Gandire concreta vs. gandire abstracta

    Home  /  Diverse  /  Gandire concreta vs. gandire abstracta

Gandire concreta vs. gandire abstracta Image

Gandire concreta vs. gandire abstracta

Gandirea concreta se refera la procesul prin care o persoana percepe ceva ce e prezent in apropiere cu ajutorul simturilor si interpretarilor. Ceea ce poate fi vazult, auzit, mirosit sau atins este analizat la nivel superficial si nu mai sunt stabilite si alte conexiuni, fiind absente alte ganduri.

Gandirea abstracta trece dincolo de referintele fizice si cauta sa inteleaga mesaje si interpretari suplimentare. Cei ce gandesc abstract relationeaza obiectele fizice si experientele simtite cu teorii si concepte emotionale, avand abilitatea sa caute dincolo de ceea ce este evident.

Conceptul de a fi prezent aici si acum este cel prevalent in gandirea concreta. Gandurile nu se compara cu ceea ce este simtit legat de orice intamplare traita in trecut. Se esueaza in stabilirea de relatii intre doua concepte si sisteme. Pentru o persoana ce gandeste abstract instructiunile trebuiesc urmate pas cu pas pentru ca sarcina trasata sa fie indeplinita.

Pe de alta parte, mai exista si cei cu gandire abstracta, care sunt mult mai constienti de ceea ce ii inconjoara. Ei se scufunda cu adevarat in ceea ce simt si fac observatii despre cum un anume obiect sau eveniment le stimuleaza sentimentele. Observa modelul unui anumit proces si stabilesc legaturi cu altele. O conversatie cu o persoana ce gandeste abstract poate deveni foarte interesanta, intrucat exista nenumarate posibilitati si subiecte catre care poate duce. Mari filosofi, artisti si cercetatori – dupa cum s-a observat, au mers pe acest model de gandire abstracta.

Sa presupunem ca sunt puse in situatia de a rezolva o sarcina doua persoane – una ce gandeste abstract si una ce gandeste concret. Pentru cea din urma vor trebui furnizate instructiuni pas cu pas pentru rezolvare, in timp ce acesta nu va fi cazul pentru persoana cu gandire abstracta, intrucat va incepe sa rezolve dupa propriul model si instinct, improvizand chiar uneori.

Aceasta nu inseamna ca cei cu gandire concreta invata mai greu sau nimic de genul acesta. Dimpotriva, pot sa faca totul perfect in propriul domeniu si sa aiba succes. Singurul lucru ce ii diferentiaza este faptul ca sunt mai practici decat restul in rezolvarea problemelor si urmeaza un model prestabilit.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | decembrie 23, 2014

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *