Hercule Poirot

Hercule Poirot Image

Hercule Poirot

Hercule Poirot este numele unui detectiv belgian creat de romanciera Agatha Christie. Acesta este cel mai faimos personaj al scriitoarei si cel mai publicat, aparand in 33 de romane, o piesa de teatru („Cafeaua neagra”) si mai mult de 50 de povestiri publicate intre 1920 si 1975.

Poirot a fost interpretat pentru radio, televiziune si film de o serie de actori, inclusiv John Moffatt, Albert Finney, Sir Peter Ustinov, Sir Ian Holm, Tony Randall, Alfred Molina, Orson Welles si, cel mai apreciat dintre toti, David Suchet.

Numele lui Poirot a fost derivat de la numele a alti doi detectivi din acea perioada: Hercule Popeau a lui Marie Belloc Lowndes si Monsieur Poiret a lui Frank Howel Evans, un ofiter de politie belgian care locuieste in Londra.

O influenta mai puternica asupra primelor romane din seria Poirot este Sir Arthur Conan Doyle. In cartea „O autobiografie”, Christie recunoaste: „Inca scriam in traditia lui Sherlock Holmes – detectiv excentric, asistent marioneta cu un detectiv de la Scotland Yard in tipul Inspectorului Lestrade, Inspectorul Japp. La randul sau, Conan Doyle a recunoscut ca si-a bazat povestile cu detectivi pe modelul detectivului C. Auguste Dupin si ale naratorului anonim, creatii ale lui Edgar Allan Poe, bazandu-si personajul Sherlock Holmes pe Joseph Bell, care, folosind rationarea a prefigurat utilizarea „micilor celule cenusii” ale lui Poirot.

Poirot mai aminteste de detectivul creat de A. E. W. Mason, inspectorul francez Hanaud, care si-a facut debutul in romanul din 1910, „La Villa Rose”, precedandu-l pe Poirot cu zece ani.

Spre deosebire de modelele mentionate anterior, Poirot a fost clar rezultatul dezvoltarii timpurii a detectivului din prima ei carte, scrisa in 1916 si publicata in 1920. Nationalitatea lui, belgiana, era interesanta datorita ocuparii Belgiei de catre Germania, lucru care oferea o explicatie plauzibila asupra motivului pentru care un detectiv atat de talentat nu avea locuri de munca mai serioase, multumindu-se cu rezolvarea misterelor in zona rurala a Angliei.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | iulie 17, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *