HTV-5 conectata cu succes la ISS

    Home  /  Social  /  HTV-5 conectata cu succes la ISS

HTV-5 conectata cu succes la ISS Image

HTV-5 conectata cu succes la ISS

O capsula spatiala japoneza, care a fost lansata de la o baza care se afla in sudul statului nipon, a reusit sa se conecteze cu succes la Statia Spatiala Internationala- ISS. Aceasta a fost o operatiune extrem de delicata, care a constat in prinderea capsulei spatiale japoneze, care poarta numele de HTV-5 sau Kounotori 5, cu un brat robotizat al ISS. Intreaga operatiune a fost realizata de catre astronautul japonez Kimiya Yui.

Potrivit rapoartelor oficiale, capsula s-a conectat cu succes la statia ISS, iar Agentia Japoneza de Exploatari Spatiale- JAXA- declara ca „Operatiunea de prindere a capsulei s-a incheiat la ora 19.29 -ora Japoniei. Aceasta sarcina delicata a fost efectuata de spationautul Kimiya Yui si a constat in prinderea vehiculului HTV-5 cu un brat robotizat. Misiunea a continuat apoi cu fixarea capsulei de ISS si efectuarea tututor conectarilor necesare pentru descarcarea produselor pe care le-a transportat”.

Intreaga operatiune a fost observata cu cea mai mare atentie de catre Koichi Wakata, care a privit totul din Centrul de Control pentru Misiuni Spatiale al Agentiei Spatiale Americane- NASA. Conectarea capsulei la ISS a fost dirijata, pentru prima oara in istoria omenirii, de catre o echipa japoneza. Naoki Okumura, director general al JAXA a declarat ca „Sunt mandru ca putem sa livram astfel provizii indispensabile pe ISS, gratie posibilitatilor oferite de robotica japoneza, tehnologiilor noastre si astronautilor nostri.”

Capsula nipona a transportat o incarcatura cu o greutate de 5,5 tone de provizii si materiale necesare astronautilor de la ISS, reusind sa transporte si un echipament de tratare a apei pe care NASA l-a trimis. Pe langa aceste lucruri, capsula a mai transportat mai multe costume spatiale, instrumente stiintifice, filtre de apa dar si un telescop care ajuta la masurarea radiatiei cosmice.

Ce este ISS?

ISS reprezinta un proiect spatial, care are o valoare de peste 100 de miliarde de dolari si care este finantat de Statele Unite ale Americii. De asemenea, la realizarea acestuia participa 16 state din intreaga lume. Incepand cu luna noiembrie a anului 2000, statia ISS a fost ocupata in permanenta de echipaje.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de aproape 400 kilometri si reuseste sa realizeze o rotatie completa in jurul pamantului odata la 90 de minute, avand o viteza medie de 28.000 km/h.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | septembrie 2, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *