Ignoranta noilor generatii

Ignoranta noilor generatii Image

Ignoranta noilor generatii

Daca ai stat recent de vorba cu un adolescent, ma gandesc ca poate ai fost surprins – neplacut. Indiferent de ce subiect ai fi abordat, care sa fi avut legatura cu trecutul, conlocutorul tau nu a parut foarte interesant si chiar a recunoscut mandru ca nu stie despre ce vorbesti. Sigur, nu generalizez, nu vorbesc despre toti adolescentii, ci, din pacat, despre o majoritate.

Exista o discrepanta foarte mare intre varste. Adolescentii cunosc artisti de care adultii nu au auzit: Marina and the Diamonds, Pompeii, Charlie XCX. Adultii cunosc aristi de care adolescentii nu au auzit: Dalida, Barbra Streisand, Donna Summer. Sunt unii artisti care au reusit sa se regasesca in ambele generatii, insa in masuri inegale. Probabil ca adultii au auzit de Lana del Rey si au auzit vreo doua piese de la ea, precum adolescentii stiu cam tot atatea piese de la Madonna si Michael Jackson.

Intrebarea pe care mi-o pun este daca aceasta este o problema noua ori daca este un lucru care se intampla de generatii intregi, doar ca nu ne dam seama? La 15 ani nu stiam nici eu cine este Dalida, de exemplu. Adultii care aveau 15 ani in anii 1970 vor recunoaste ca nu stiau la acea varsta de Andrews Sisters? Poate muzica este relativa. Insa, ce se intampla daca vorbim despre literatura, un subiect care nu are varsta?

Acum cativa ani, un unchi mi-a recitat o poezie de Alexandru Macedonski, autor pe care l-am studiat in treacat in liceu. La doar cativa ani dupa sustinerea probei de bacalaureat, nu as mai putea sa recit exact peozia “Plumb” pe care o invatasem cel mai bine. La doar o luna dupa ce au sustinut proba, adolescentii se afla in aceeasi situatie ca mine.

Poate generatiile anterioare chiar erau mai interesante sa stie cat mai mult?

Autor | admin Comentarii | 0 Data | august 6, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *