Impactul pietei negre asupra economiei

    Home  /  Diverse  /  Impactul pietei negre asupra economiei

Impactul pietei negre asupra economiei Image

Impactul pietei negre asupra economiei

Piata neagra sau economia subterana este un fenomen care poate fi observat pe intreg globul, indiferent de gradul de dezvoltare al tarii in care se manifesta. Termenul de „piata neagra” se refera la o economie in care toate tranzactiile ce au loc sunt ilegale prin natura. Cu alte cuvinte, toate bunurile si serviciile tranzactionate pe piata neagra nu au o provenienta legala. Datorita acestei stari de ilegalitate, economia pe piata neagra merge in paralel cu economia statala. Produsele de pe piata neagra sunt de cele mai multe ori ilegale si tranzactionearea lor de asemenea, gama fiind foarte variata, de la droguri, armament, produse contrafacute, pana la organe umane, animale sau combustibil. Un punct de vedere general acceptat este ca exista doua motive pentru existenta pietei negre: evitarea taxelor si comertul cu bunuri de contrabanda.

Piata neagra are numeroase efecte directe si indirecte asupra economiei. Datorita naturii sale ilegale, tot felul de produse pot fi vandute aici, intrucat nu exista nimeni care sa intrebe cum si de ce se vand. Cateva din efectele pe care le are piata neagra asupra economiei sunt enumerate in continuare.

Venituri mai putine directionate catre stat. Desi o mare cantitate de bani este rulata pe piata neagra in tranzactii din toata lumea, scopul acestora este evitarea diverselor taxe care ar ajunge sa fie platite catre diverse institutii centrale. Datorita acestui fapt, se pierd venituri uriase, care altfel ar fi folosite in beneficiul tarilor si cetatenilor lor.

Este subestimat venitul national. Prin natura ilegala, toate tranzactiile ce se petrec aici nu apar nicaieri in acte. In absenta unor acte justificative, este foarte dificil pentru orice forma de guvernamant sa estimeze statutul economic actual al tarii.

Chiar si datele privind populatia ocupata sunt denaturate, datorita prezentei economiei subterane. Piata neagra reprezinta din pacate o mare parte a economiei informale din intreaga lume, si milioane de oameni sunt „angajati” aici. Asadar nu este posibil din punct de vedere economic sa se faca o statistica exacta a populatiei ocupate dintr-o tara, intrucat cei ce activeaza pe piata neagra figureaza ca si neangajati.

In ciuda neajunsurilor pe care le aduce ecomomiei mondiale, nu poate fi negat faptul ca piata neagra aduce beneficii considerabile celor ce activeaza aici, poate de aceea, in ciuda legislatiei si numeroaselor masuri luate, continua inca sa existe.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | octombrie 20, 2014

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *