Inspiratia pentru Ebenezer Scrooge

    Home  /  Autori  /  Inspiratia pentru Ebenezer Scrooge

Inspiratia pentru Ebenezer Scrooge Image

Inspiratia pentru Ebenezer Scrooge

In 1841, Charles Dickens – deja un autor cunoscut si apreciat, atat de public, cat si de critica de specialitate – trebuia sa sustina un discurs in Edinburgh si avea niste timp de pierdut inainte. Asa ca s-a decis sa se plimbe printr-un cimitir pentru ca victorienii nu s-au niciodata ca se pot distra si fara sa faca lucruri infricosatoare. Desi totul pare perfect pentru o creatie cu titlul „Atacatul scotienilor zombi”, plimbarea in noapte avea sa duca la crearea avarului preferat al tuturor, Ebenezer Scrooge.

In timp ce Dickens se plimba prin ceea ce presupun ca era o ceata scotiana densa, a observat piatra funerara a unui tip numit Ebenezer Lennox Scroogie. Piatra il identifica ca fiind un barbat cu masa (en. – „meal man”), o referire catre faptul ca acesta vanduse de-a lungul vietii mal. Insa, ca urmare a intunericului si a micii dislexii de care suferea Dickens, acesta a confundat cuvintele cu barbat meschin (en. – „mean man”). Nasol mod de a fi amintit de urmasi.

Dickens s-a gandit la o slujba de inmormantare care i-ar fi amarat sufletul lui Scroogie, ca urmare a faptului ca trebuia sa poarte cu el un lucru atat de teribil pentru eternitate. Doi ani mai tarziu, a lansat un roman despre un barbat a carei mostenire de om nesuferit avea sa-l bantuie de pe lumea cealalta, si, multumita lui Dickens, este la fel de popular in ziua de astazi sa-ti botezi copilul Ebenezer dupa cum e sa-l botezi Adolf.

Mi-as cam fi dorit ca Dickens sa fi pastrat numele Scroogie, pentru ca e un nume nostim. Insa, ironic, adevaratul Scroogie era un petrecaret promiscuu care a avut si probleme cu Biserica Scotiana pentru ca a lasat gravida o servitoare, fara sa-si recunoasca paternitatea sau sa o ceara in casatorie si pentru ca intrerupt Consiliul General al bisericii cand a prins-o pe o contesa de fund.

Poate ca daca Dickens ar fi stiut adevarata poveste a lui Scroogie, „Colinda de Craciun” ar fi fost un roman erotic despre un barbat imbibat in whisky care viziteaza Craciunurile diferitilor sai copii ilegitimi. Totusi, povestea e cum e pentru ca unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii nu a putut sa citeasca un cuvant de patru litere.

 

Autor | admin Comentarii | 0 Data | iulie 1, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *