J.K. Rowling

J.K. Rowling Image

J.K. Rowling

Joanne „Jo” Rowling (n. 31 iulie 1965), cunoscute sub numele de autor J. K. Rowling si Robert Galbraith este o romanciere britanica, deveninta cunoscuta publicului datorita seriei de carti fantasy „Harry Potter”. Cartile au avut parte de succes in toata lumea, castigand multiple premii si fiind distribuite in peste 400 de milioane de exemplare. Acestea au devenit cea mai bine vanduta serie de carti din istorie fiind si baza unei serii de filme care au devenit cea mai de succes franciza cinematografica din istorie. Rowling si-a dat acordul asupra scenariilor si a pastrat controlul creativ asupra lor fiind producatorul ultimului film.

Nascuta in Yate, Gloucestershire, Rowling lucra pentru Amnesty International cand i-a venit ideea pentru seria „Harry Potter” in timp ce se afla intr-un tren intre Manchester si Londra in 1990. In urmatorii sapte ani i-a murit mama, a divortat de sotul ei si a trait o perioada precara financiar pana dupa publicarea primei carti din serie, „Harry Potter si piatra filosofala” in 1997. Au existat sase continuari, ultima aparand in 2007. Dupa, Rowling a mai scris trei carti, publicate in 2012, 2013 si 2014, ultimele doua fiind romane politiste.

Rowling a trecut de la trait din ajutor social la statutul se multimilionara in doar cinci ani. Aceasta este cea mai bine vanduta scriitoare in viata a Regatului Unit, vanzarile sale depasind 238 de milioane de lire. In 2008, „Sunday Times Rich List” a estimat averea lui Rowling la 560 de milioane de lire, clasand-o pe locul 12 in topul celor mai bogate femei din regatul Unit. „Forbes” a clasat-o pe locul 48 in topul celor mai influente celebritati in 2007, iar revista „Time” a clasat-o pe locul doi in lista lor anuala pentru „Persoana anului”, apreciind inspiratia morala si sociala a acesteia asupra fanilor. In octombrie 2010, Rowling a fost numita „Cea mai influenta femeie din Marea Britanie” de catre mai multe reviste. Aceasta este implicata in organizatii de caritate, precum Comic Relief, One Parent Families, Multiple Sclerosis Society of Great Britain si Lumos.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | mai 20, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *