Jane Austen

Jane Austen Image

Jane Austen

Jane Austen (16 decembrie 1775 – 18 iulie 1817) este o scriitoare britanica, ale carei romane cu actiunea plasata in nobilimea britanica i-au castigat un loc printre cei mai cititi si apreciati scriitori ai literaturii engleze, primind recenzii pozitive pentru realismul ei, simtul ironiei, comentariile asupra societatii etc.

Austen si-a trait intraga viata la limita de jos a nobilitii engleze. Tatal ei i-a oferit cea mai mare parte a educatiei, dar si fratii mai mari, apoi descurcandu-se singura. Sprijinul constant al familiei a fost important pentru dezvoltarea ei ca scriitoare profesionista. Din anii adolescentei si pana la 30 de ani a experimentat cu mai multe forme de literatura, inclusiv un roman epistolar pe care l-a lasat apoi balta, a scris si revizuit trei romane mari si a inceput un al patrulea. Intre 1811 si 1816 s-a bucurat de un succes foarte mare ca scriitoare, fiind apreciata pentru romanele sale: „Ratiune si simtire” (1811), „Mandrie si prejudecata” (1813), „Mansfield Park” (1814) si „Emma” (1815). A mai scris doua romane, „Manastirea Northanger” si „Persiuasiune”, ambele publicate post-mortem in 1818 si a mai inceput unul, „Sandition”, insa a murit inainte sa-l termine.

Operele lui Austen critica sensibiltiatea romanelor din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si fac parte din tranzitia catre realismul secolului al XIX-lea. Subiectele lor, desi comice la baza, scot in evidenta dependenta femeii de casatorie pentru a-si asigura un statut social si o siguranta financiara. Operele ei, desi foarte populare, au fost initial publicate anonim si i-au adus foarte putina faima personala si doar cateva recenzii pozitive de-a lungul vietii, dar publicarea in 1869 a cartii „A Memoir of Jane Austen” scrisa de catre nepotul ei a introdus-o unui public mai larg, iar prin anii 1940 aceasta era deja acceptata ca fiind un mare scriitor englez.

Toate cartile au fost adaptate pentru marele si micul ecran, iar Actrita Anne Hathaway a interpretat-o pe Jane Austen in filmul din 2007, „Becoming Jane”, scenariul fiind bazat pe biografia „Becoming Jane Austen” de Jon Hunter Spence.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | mai 12, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *