Jules Verne

Jules Verne Image

Jules Verne

Jules Gabriel Verne (8 februarie 1812 – 24 martie 1905) a fost un poet, romancier si dramaturg francez, foarte cunoscut pentru romanele sale de aventura si influenta sa profunda asupra genului de science – fiction. Verne a fost nascut intr-o familie de burghezi in portul Nantes unde se astepta sa urmeze o cariera, precum tatal sau, in drept, mai exact, avocatura. Acesta a renuntat la profesie repede si a inceput sa scrie pentru scena si ziare. Colaborarea sa cu Pierre-Jules Hetzel a dus la creatia seriei de romane „Calatorii extraordinare”, care avea sa se dovedeasca a fi foarte populara. Aceasta serie include „Cinci saptamani in balon”, „O calatorie spre centrul Pamantului”, „De la Pamant la Luna”, „Copiii capitanului Grant”, „20.000 de leghe sub mari”, „Ocolul Pamantului in 80 de zile”, „Insula misterioasa”, „Capitan la cincisprezece ani”, „Steaua sudului”, „Nord contra Sud” si „Castelul din Carpati”.

In urma debutului, Verne a primit recenzii pozitive in Franta, atat din partea scriitorilor, cat si al oamenilor de stiinta, George Sand si Theophile Gautier numarandu-se printre admiratorii sai timpurii. Alte figuri contemporane, precum geograful Vivien de Saint-Martin si criticul Jules Claretie l-au aclamat pe Verne si scrierile sale in notite critice si biografice.

Verne este considerat un autor foarte important in Franta si majoritatea Europei, inclusiv in Romania, prezentand o influenta literara asupra suprerealismului si avangardismului. Reputatia sa este vazuta diferit in regiunile anglofone, unde a fost vazut drept scriitor de carti pentru copii sau a fost mai putin aclamat, in mare din cauza traducerilor prescurtate si alterate in care romanele sale au fost adesea tiparite.

Verne este al doilea cel mai tradus autor al lumii incepand cu 1979, dupa Agatha Christie si William Shakespeare, care se afla la egalitate pe primul loc; se considera ca aceasta a fost cel mai tradus autor al anilof 1960 – 1070. Unii il considera „Parintele Science Fiction”, un titlu impartit cu H.G. Wells si Hugo Gernsback.

 

Autor | admin Comentarii | 0 Data | iunie 20, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *