Lev Tolstoi

Lev Tolstoi Image

Lev Tolstoi

Contele Lev Nikolayevich Tolstoi (9 septembrie 1828 – 20 noiembrie 1910) este un scriitor rus, considerat astazi ca fiind unul dintre cei mai buni ai tuturor timpurilor.

Acesta este foarte cunoscut pentru operele sale „Razboi si pace” (1869) si „Anna Karenina” (1877). Primele aprecieri critice le-a primit inainte sa implineasca 30 de ani pentru trilogia semi-autobiografica: „Copilaria”, „Adolescenta” si „Tineretea” (1852 – 1856) si „Povestiri din Sevastopol” (1855), avand ca baza experienta proprie din Razboiul din Crimeea. Opera lui Tolstoi include mai multe povestiri scurte si nuvele, precum „Moartea lui Ivan Ilyich”, „Fericire de familia” si „Hagi Murad”. De asemenea, a mai scris piese de teatru si eseuri filosofice.

Pe 23 septembrie 1862, Tolstoi s-a insurat cu Sophia Andreevna Behrs, care era cu 16 ani mai mica decat el. Aceasta era denumita Sonya de catre familie si prieteni, diminutivul rusesc pentru Sofia. Cei doi au avut 13 copii, din care opt au supravietuit copilariei.

In anii 1870, Tolstoi a trecut printr-o profunda criza morala, urmata de ceea ce a descris el insusi ca fiind o trezire spirituala profunda. Interpretarea sa literala a invataturilor etice ale lui Iisus l-au transformat intr-un pacifist si anarhist crestin. Noua sa estetica si determinare de a renunta la considerabila sa avere a dus la certuri in mariajul sau, care au continuat pana la moartea sa la varsta de 82 de ani intr-o sala de asteptare a uni gari obscure din Rusia.

In 1901, Comitetul Nobel dorea sa propuna premiul unui scriitor care parea sa corespunda testamentului lui Alfred Nobel, alegandu-l pe Tolstoi, una dintre conditii fiind recunoasterea pe plan european a operei; Tolstoi era unul dintre cei trei autori rusi care fusesera tradusi in franceza, alaturi de Puskin si Dostoievski. Tolstoi i-a refuzat, declarand ca banul este „ochoul dracului” si ca el traieste dupa normele crestine, fiind adept al bogomilismului.

Lucrarile sale care prezinta rezistenta nonviolenta au avut un impact profund asupra mai multor figuri importante ale secolului XX, precum Mohandas Gandhi, Martin Luther King, Jr. si James Bevel.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | mai 18, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *