Mihai Eminescu (nascut Mihail Eminovici pe 15 ianuarie 1850 si decedat pe 15 iunie 1889 la Bucuresti) a fost un poet, prozator si jurnalist roman, considerat de catre critica literara, precum si de catre publicul roman ca fiind cel mai important poet al literaturii romane. Influentat de romantismul european al secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea a incorporat viziuni poetice occidentale, opera sa facand parte din romantismul literar tarziu: in perioada in care Eminescu folosea temele considerate tipice romantismului (pasiunea pentru trecut si istoria nationala, nostalgia pentru copilarie, melancolia, intoarcerea la natura s.a.m.d.), poezia europeana folosea paradigma modernismului prin autori ca Stephane Mallarme si Charles Baudelaire. Poetul a fost influentat de filosofie, de la cea antica (Heraclit, Platon), pana la marila sisteme de gandire ale romantismului si teorii formulate de Kant, Scopenhauer si Hegel.
Din punct de vedere ideologic, Eminescu era conservator, lucru care se poate observa mai ales din articolele publicate in ziarul „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator, unde a lucrat ca redactor. De asemenea, a fost activ in societatea politico – literara „Junimea”. La doar 16 ani a publicat primul lui poem, iar la 19 ani ave asa plece la Viena pentru a studia. Manuscrisele poetului, in total, 46 de volume care constau in circa 14.000 de file, aveau sa fie oferite Academiei Romane de catre Titu Maiorescu pe 25 ianuarie 1902.
Pe 3 februarie 1889 poetul avea sa fie internat la spitalul Marcuta din Bucuresti, de unde avea sa fie transportat la sanatoriul Caritas. Pe 15 iunie 1889, la ora patru dimineata, Mihai Eminescu deceda la sanatoriul doctorului Sutu, iar pe 17 iunie avea sa fie inmormantat la umbra unui tei in cimitirul Bellu din Bucuresti. Pe 28 octombrie 1948 avea sa fie ales membru al Academiei Romane, post – mortem.
In urma poetului nu au ramas decat patru fotografii. Cea mai celebra, folosita si pe banconta de 500 de lei, a fost realizata la Viena in anul 1869 si se pare ca e un portret neretusat al unui fotograf austriac. Celelalte portrete, de aceasta date, retusate, au fost realizate in 1878, in 1884/1885 si unul in 1887.
categories & tags
In Autori
By cei mai mari poeti romani, poeti romani, portretele lui eminescu, viata lui eminescu