Motivele plecarii medicilor din Romania

    Home  /  Cariera  /  Motivele plecarii medicilor din Romania

Motivele plecarii medicilor din Romania Image

Motivele plecarii medicilor din Romania

Analiza cantitativa se bazeaza pe date din articole din presa si pe baza comentariilor utilizatorilor. Prin aceasta analiza voi incerca sa identific principalele motive invocate in presa care duc la plecarea masiva a medicilor catre alte tari in scopul profesarii. In urma analizarii a 50 de articole din presa, am identificat faptul ca medicii pleaca din urmatoarele motive: proasta remuneratie, lipsa echipamentului necesar procedurilor medicale, lipsa respectului fata de cadrele medicale din partea pacientilor, dar si a clasei politice, starea proasta a spitalelor, lipsa oportunitatilor profesionale, lipsa posturilor disponibile si numarul mare de ore pe care un medic trebuie sa le petreaca in spital.

Pe primul loc, motiv regasit in cadrul fiecarui articol, se situeaza proasta remuneratie a cadrelor medicale. In cadrul articolelor nu se vorbeste strict despre sistemul sanitar public, ci se vorbeste la modul general, fara a face diferente intre sistemul sanitar public si cel privat. Cadrele medicale pleaca in strainatate pentru a profesa deoarece stiu ca acolo salariile lor vor fi mult mai mari decat cele primite daca ar ramane in tara. Faptul ca exista o problema a spagii la nivelul unitatilor medicale confirma existenta unei proaste remuneratii in randul cadrelor medicale.

Alte doua motive care ii determina pe medici sa plece au legatura cu alocarea fondurilor catre spitale si administrarea acestor fonduri. Acesti doi factori sunt: lipsa echipamentelor necesare si starea proasta a spitalelor. Medicii se plang constant ca duc lipsa de medicamente pe care pacientii asigurati ar trebui sa le primeasca gratuit si, de aceea, se vad nevoiti sa ceara pacientilor sa isi cumpere singuri medicamentele, din banii proprii, chiar daca ei sunt asigurati. In ceea ce priveste lipsa aparaturii necesare, cadrele medicale se mai plang si de imposibilitatea de a efectua anumite operatii datorita lipsei dotarilor.

De asemenea, starea proasta a spitalelor este inca un factor decisiv cand vine vorba de a pleca. Spitalele romanesti se afla in paragina, multe din ele punand in pericol viata pacientilor si a personalului din cadrul lor. Nu se vorbeste doar de mizerie in cadrul acestor unitati, ci se ajunge la discutii cu privire la tencuiala care sta sa cada in numeroase spitale.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | august 24, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *