Nu te lasa pacalit de dimensiunile mici ale unei albine; oamenii de stiinta de la Institutul Tehnologic din Georgia au descoperit ca albinele sunt acoperite de 3 milioane de fire de bar, ceea ce inseamna ca intreaga suprafata a unei albine poate fi egala cu cea a unei felii de paine. O multime de studii realizate pe 27 de mamifere si insecte au condus oamenii de stiinta din Georgia sa inteleaga mai bine dimensiunea reala a animalelor, cum ar fi a pisicilor sau a vidrelor de mare. Aceste informatii, spun ei, ar putea ajuta la descoperirea de noi metode pentru a mentine structurile man-made, cum ar fi dronele, sa fie libere de polen, praf sau poluanti.
„Animalele au evoluat cu par astfel incat sa le fie cald in anumite conditii. Insa, este si o povara”- sustine profesorul de la Institutul Tehnologic, David Hu. „Mai mult par inseamna mai multa suprafata care ar putea retine murdarie, praf sau polen”. Hu, alaturi de doctorandul Guillermo Amador, a reusit sa calculeze suprafata reala care poate retine astfel de particule. Astfel, echipa de cercetatori a descoperit ca, cu cat animalul este mai blanos, cu atat exista o suprafata mai mare care este predispusa la a retine acarieni. De exemplu, un fluture are aproape 10 miliarde de fire de par, in timp ce un om are 100.000. „Suprafata reala a unei albine este asemanatoare cu cea a unei felii de paine. Cea a pisicilor este egala cu o masa de ping-pong”.
Din moment ce suprafata lor reala este de 100 de ori mai mare, multe animale folosesc tehnici de curatare eficiente, astfel incat sa tina departe murdaria. De exemplu, cainii se agita foarte puternic, astfel ca ajung sa „catapulteze” praful la acceleratii de 500 de ori mai mar decat gravitatia Pamantului. Echipa de oameni de stiinta spera ca aceste tactici de curatare a animalelor sa poate fi aplicate si in tehnologie. „Intelegerea modului in care sistemele biologice, cum ar fi genele de exemplu, reusesc sa previna murdaria din mediu, ar putea sa ne inspire in realizarea unor echipamente sensibile la praf, care sa nu infuenteze alte studii importante”.
„Dronele sau alte masinarii autonome, inclusiv cele folosite pe Marte, sunt susceptibile de a da gres din cauza acumularii de particule de praf, deformandu-se astfel natura studiului”. Insa, intelegerea modului in care animalele se curata ar putea oferi oamenilor de stiinta sansa de a implementa un sistem care sa se mentina curat, astfel incat poluantii sa nu influenteze rezultatul unui studiu.
categories & tags
In Curiozitati
By animale, praf, praf influenteaza rezultat studiu, sistem de indepartare a prafului, stiinta, studii, studiu animale