Oliver Twist

Oliver Twist Image

Oliver Twist

„Oliver Twist” este al doilea roman scris de autorul britanic Charles Dickens, fiind publicat in serie intre anii 1837 si 1839. Povestea prezinta viata orfanului Oliver Twist, care isi incepe viata intr-un azil de saraci, devenind apoi antreprenor de pompe funebre. Acesta reuseste sa scape de acolo si calatoreste spre Londra, unde il intalneste pe Artful Dodger, membru al unei gasti de tineri infractori care este condusa de infractorul mai in varsta, Fagin.

„Oliver Twist” se evidentiaza prin portretizarea non-romantica a infractorilor si a vietilor lor sordide, precum si datorita expunerii tratamentului crud fata de multi orfani londonezi de la mijlocul secolului al XIX-lea. Titul alternativ din engleza, „The Parish Boy’s Progress” este o aluzie catre alegoria crestina „The Pilgrim’s Progess” scrisa de John Bunyan, precum si catre caricaturile din secolul al XVIII-lea realizate de William Hogarth, „A Rake’s Progress” si „A Harlot’s Progrss”.

Un exemplu timpuriu de roman social, Dickens satirizeaza ipocrizia perioadei in care a trecut, inclusiv munca la care erau supusi copiii, recrutarea copiilor in cercurile infractorilor si prezenta copiiilor fara casa. Este posibil ca romanul sa fi fost inspirat de catre povestea lui Robert Blincoe, un orfan ale carui povestiri despre cum a lucrat fiind copil intr-o moara de bumbac au fost foarte populare in anii 1830. De asemenea, este posibil ca propriile experiente de viata ale lui Dickens sa fi contribuit la realizarea romanului.

Dickens a fost acuzat de stereotipuri antisemite din cauza modului in care a prezentat personajul iudeu, Fagin. Paul Vallely a considerat ca Fagin este adesea considerat unul dintre cele mai grotesti personaje evreiesti din literatura engleza si cel mai vivid dintre cele 989 de personaje create de Dickens. In primele 38 de capitole ale romanului, lui Fagin i se spune „evreul” de 257 de ori, in timp ce etnia sau religia altor personaje este foarte rar mentionata. Eliza Davis, al carei sot a cumparat casa lui Dickens in 1860 i-a scris lui Dickens in semn de protest fata de portretizarea lui Fagin. Desi Dickens a avut initial o reactie defensiva, a oprit printarea romanului si a schimbat textul, lucru care explica de ce dupa primele 38 de capitole, lui Fagin ii se spune foarte rar „evreul” in urmatoarele 179 de referintre care se fac catre el.

„Oliver Twist” a fost adaptat in multiple variante si medii, inclusiv un muzical care s-a bucurat de foarte mare succes, „Oliver!” si filmul castigor a mai multe premii Oscar din 1968.

 

 

Autor | admin Comentarii | 0 Data | iunie 22, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *