Persoane misterioase: Charles Johnson

    Home  /  Autori  /  Persoane misterioase: Charles Johnson

Persoane misterioase: Charles Johnson Image

Persoane misterioase: Charles Johnson

Nu foarte multi oameni pot sa-si treaca pe C.V. titlul de „biograf pirat”, insa capitanul Charles Johnson cu siguranta indeplineste criteriul. Cartea sa din 1724, care poarta spectaculos titlul „O istorie generala a jafurilor si crimelor celor mai notorii pirati”, a devenit ghidul referinta pentru cultura piratilor din Caraibele secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea. Scrierile lui au influentat cam orice personaj pirat faimos din istorie, de la Long John Silver la Jack Sparrow. Daca inchizi ochii acum si iti inchipui un pirat, Charles Johnson este reponsabil pentru imaginea care iti apare in minte.

Si, nu doar ca nimeni nu stie cine era, insa nimeni nu stie sigur daca tot ceea ce a scris era macar adevarat.

Charles Johnson explica clar pe coperta cartii ca este un pirat capitan, iar textul cartii ii sustine declaratia. Intr-o perioada in care biografiile false circulau in toata lumea, aceasta a fost prima prezentare autentica a vietii de pirat pe care cineva a vazut-o (in bizara introducere la persoana a treia, capitanul Johnson, mai mult sau mai putin, il provoaca pe cititor sa-l faca mincinos). Acesta ofera povesti, anecdote si detalii pe care doar cineva care le-a trait ar fi putut sa le stie. Avea pana si xilogravuri a vietii de pirat – echivalentul unor dovezi fotografice ale vietii de capitan singur.

Problema este ca nu exista niciun pirat numit Charles Johnson care opera in acea perioada. De asemenea, poate si mai mult incriminatoriu, este faptul ca, practic, niciun pirat din istoria omenirii nu avea niciun fel de educatie superioara. Analfabetismul era atat de raspandit intre acestia, incat sunt surprins ca acestia nu foloseau pictograme; si, totusi, oricine era responsabil pentru cartea lui Johnson stia clar sa scrie si sa citeasca.

Teoria cea mai populara sustine ca acesta era de fapt autorul romanului „Robinson Crusoe”, Daniel Defoe. Totusi, daca acesta este cazul, sunt cam dezamagit ca a selectat cel mai necreativ nume de pirat din istorie.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | iulie 14, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *