Personalitatea histrionica: Scarlett O’Hara

    Home  /  Carti  /  Personalitatea histrionica: Scarlett O’Hara

Personalitatea histrionica: Scarlett O’Hara Image

Personalitatea histrionica: Scarlett O’Hara

„Pe aripile vantului” este o capodopera a literaturii si a cinematografiei mondiale, iar Scarlett O’Hara unul dintre cele mai celebre personaje ale tuturor timpurilor.

Scarlett este o femeie ambitioasa, puternica, dar si sensibila, supuse unor incercari ale vietii pe care trebuie, adesea, sa le depaseasca singura, pentru a se salva pe sine, a-si salva familia si casa, dupa ce Razboiul Civil au lasat-o in ruina.

„Maine este o noua zi” si „Scopul scuza mijloacele” sunt doua dintre motto-urile ei, influentandu-i puternic evolutia, transformand-o intr-un personaj controversat, dar si complex, cu defecte si calitati.

Adesea joaca teatru si e falsa in declaratii, urmarind sa fie mereu in centrul atentie si sa fie admirata. Acest comportament seducator al ei atrage atentia barbatilor si invidia femeilor din comitat. Pe de alta parte, schimbarile ei bruse de dispozitie, treand de la ras la plans in cateva secunde, debusoleaza si dezarmeaza barbatii din jurul ei, facandu-i sa intre involuntar in jocul ei. Comportamentul ei, initial de copil rasfatat se transforma intr-unul de luptatoare pentru supravietuire dupa ce razboiul ii ravaseste viata.

Specialistii considera ca Scarlett avea o personalitate histrionica, care se caracterizeaza printr-o dorinta continua de a atrage atentia celor din jur, de a se face placuta si de a exprima dramatizarea oscilanta a emotiilor sale.

Aceasta se simte bine in momentele in care este lasata sa se exprime liber, insa ii lipsesc precizia si atentia la detalii. Doreste sa ii impresioneze pe cei din jurul ei, mai ales pe cei pe care ii admira, insa nu tine cont de nevoile interlocutorilor. De aceea, tipul de personalitate histrionica este considerat galagios, obositor si enervant.

In cazul relatiilor pe care reuseste sa le stabileasca, tot ea reuseste sa le distruga din cauza instabilitatii emotionale care o caracterizeaza. In momentul in care o persoana nu se lasa impresionata de jocul ei, personalitatea histronica o va idealiza si o va dori mai mult: dupa ce il urmareste pe Ashley pe tot parcursul cartii si a filmului, in momentul in care are mana libera din cauza mortii lui Melanie, nu-l mai doreste. Aceasta a fost atrasa si de Rhett pentru ca acesta nu s-a aratat deloc impresioant de ea.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | iulie 21, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *