Primul nascut este predispus de a fi obez la maturitate

    Home  /  Curiozitati  /  Primul nascut este predispus de a fi obez la maturitate

Primul nascut este predispus de a fi obez la maturitate Image

Primul nascut este predispus de a fi obez la maturitate

Un nou studiu a ajuns la conluzia ca, criza obezitatii ar putea fi alimentata de faptul ca femeile au din ce in ce mai putin copii, dupa ce vad ca primul nascut este mai susceptibil in fata obezitatii.

Noul studiu, realizat pe aproape 30.000 de frati, a descoperit faptul ca primii nascuti sunt mai susceptibili de a fi supraponderali atunci cand ajung la maturitate, iar mai mult de 40% din acestia sunt predispusi sa fie obezi ca adulti. De asemenea, oamenii de stiinta au mai descoperit ca acestia au sanse sa fie si mai inalti decat restul copiilor nascuti in aceeasi familie.

Teorii care explica obezitatea la maturitate

Se crede ca primii nascuti au tendinta de a se ingrasa din cauza „teoriei de diluare a resurselor”, ipoteza conform careia primii copii nu au grija de a imparti resursele familiei- cum ar fi alimentele, afectiunea sau ingrijirea- cu ceilalti frati ai lor.

Alte studii sugereaza ca primii nascuti pot suferi de malnutritie inca de atunci cand se afla in pantecul mamei, iar acest lucru ar putea declansa o serie de modificari in metabolism, cum ar fi cresterea sanselor de depozitare a grasimilor in organism, care are loc mai tarziu in viata.

Scaderea natalitatii

Indiferent care ar fi motivul pentru obezitatea la maturitate, oamenii de stiinta de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda, sunt de parere ca o familie mai mica ar putea contribui la cresterea generala a masei corporale la adultii din Marea Britanie. Numarul de copii a scazut de la 2.4 in anii 1980, la 1.9 copii in prezent. Profesorul Wayne Cutfield sustine ca „exista un declin constant al ratei natalitatii la nivel global, in special in Europa. Factorii care stau la baza reducerii ratei natalitatii constau in politica unor state de a avea un singur copil, a alegerilor personale sau a constrangerilor economice. In consecinta, numarul familiilor cu un singur copil este in crestere, astfel ca, in mod evident, s-a inregistrat o crestere a primilor nascuti. Astfel, femeile- care sunt prim-nascuti intr-o familie- sunt mai susceptibile de a fi supraponderale sau obeze fata de cel de-al doilea nascut.”

Reducerea constanta a membrilor familiilor poate fi un factor care contribuie la cresterea numarului de persoane obeze la nivel mondial.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | septembrie 8, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *