Importanta inteligentei emotionale in conducerea unei afaceri de succes este acceptata acum la nivel mondial. Este demonstrat ca angajatii care se simt apreciati si ale caror probleme sunt rezolvate printr-o abordare personala dau tot ce e mai bun din ei pentru organizatia pentru care lucreaza.
Afacerile au progresat mult de la perceptia conform careia erau o masinarie aproape mecanica, unde indivizi ce isi foloseau cunostintele despre conditiile pietei si resursele financiare reuseau sa obtina profit. In ziua de astazi, rolul starii emotionale este recunoscut pe scara larga, ajutand succesului profesional. Studiile arata ca nu doar IQ-ul (coeficient de inteligenta) este necesar pentru a fi un afacerist de succes. Din ce in ce mai mult accent se pune si pe inteligenta emotionala, astfel gasindu-se lideri de succes, ce pot lua decizii bune si care implicit au un succes profesional vizibil.
Coeficientul de inteligenta emotionala (EQ) reprezinta capacitatea unei persoane de a recunoaste si tine sub control emotiile in acelasi timp cu manevrarea relatiilor interpersonale intr-un mod corespunzator. O astfel de persoana este constienta de faptul ca emotiile afecteaza fiecare aspect al vietii, fie personal sau profesional, si este capabil sa abordeze fiecare problema la rece si foarte logic. Nu numai ca isi intelege propriile emotii, dar este receptiv si la sentimentele celorlalti. Astfel de oameni cu un nivel ridicat de empatie ii inspira pe ceilalti si influenteaza deciziile si performantele celor cu care lucreaza.
De ce e importanta inteligenta emotionala pentru lideri?
A face o afacere sa mearga implica eforturi din partea unui mare numar de oameni care lucreaza impreuna. Acesti oameni vin din medii economice si sociale diferite, prin urmare fiecare are alt mod de a aborda problemele aparute la munca, creandu-se adesea conflicte. In aces caz, o persoana cu o inteligenta emotionala crescuta va gestiona mai bine conflictul format si va face ca acei colegi cu pareri diferite sa lucreze impreuna pentru remedierea situatiei aparute, pe cale amiabila.
Afacerile sunt purtatoare de risc, si toti antreprenorii de succes sunt de acord ca doar abilitatea de a lua deciziile bune in momente de criza te pot face sa treci cu bine peste ele. O persoana cu un nivel ridicat de inteligenta emotionala este mai stabila si se poate concentra mai bine chiar si cand situatia este tensionata. Poate asculta si intelege mai bine toate punctele de vedere si poate lua astfel decizia cea mai buna. Astfel de lideri incurajeaza membrii echipei sa-si spuna punctul de vedere cand acest lucru se cere.
Unul din secretele de a face sa mearga bine o afacere este angajarea si pastrarea unei forte de munca de valoare si foarte eficienta. Persoanele calificate si capabile au multe optiuni la dispozitie in momentul in care vor sa intre pe piata muncii, asadar trebuiesc atrasi si mentinuti prin diverse metode de a-i motiva, pentru ca afacerea sa prospere.
O afacere nu poate sa functioneze doar prin sedintele consiliului de administratie, sau pe baza dezbaterilor tabelelor si graficelor ce analizeaza situatia anuala profitabila. Este foarte important a se intelege faptul ca mintile angajatilor pun de fapt in aplicare toate politicile companiei si ca pot lucra cum trebuie numai cand sunt multumite de job. Asadar pentru ca o companie sa prospere, trebuie sa aprecieze rolul important pe care il joaca inteligenta emotionala la locul de munca.
categories & tags
In Cariera, Diverse, Psihologie, Sfaturi
By apreciere, inteligenta emotionala, recunoasterea meritelor, relatii interpersonale