Romanele politiste sunt un gen literar in care, de obicei, o crima misterioasa sau o infractiune trebuie rezolvate. Intr-un cerc restrans de oameni, fiecare suspect trebuie sa aiba un motiv credibil si oportunitatea de a fi comis crima, jaful etc. Personajul principal este, in general, un detectiv, care in cele din urma rezolva misterul prin deductie logica si dovezi adunate, faptele fiind explicate corect cititorului. Uneori, cartile de mister sunt non-fictionale. Acest tip de roman poate sa fie prezentat in contrast cu povestile cu detectivi „hardboiled”, care pun accent pe realism si actiune.
Romanele politiste pot sa includa mistere supranaturale si thrillere, in care solutia nu trebuie neaparat sa fie logica sau infractiunea implicata. Acest tip era foarte popular in revistele „pulp” al anilor 1930 si 1940. Acest gen este mai recent, dezvoltandu-se in ultimii 200 de ani. Rata oamenilor cu stiinta de carte a crescut in timp, oamenii incepand sa citeasca tot mai des, devenind individualisti in gandire. Pe masura ce oamenii au devenit mai individualisti in natura, au dezvoltat respect pentru ratiunea umana si abilitatea de a rezolva probleme.
Poate ca un motiv pentru care astfel de romane nu existau inainte de 1800 este faptul ca nu existau in adevaratul sens al cuvantului forte ale politiei. Inainte de Revolutia Industriala, multe orase depindeau doar de niste ajutoare de serif si un paznic, in cele mai bune cazuri.
Una dintre primele opere ale genului a fost „Das Fraulein van Scuderi” de E.T.A. Hoffmann (1819), care a influentat „Crimele din Rue Morgoe” al lui Edgar Allan Poe (1841). In 1887 Arthur Conan Doyle l-a introdus pe Sherlock Holmes, care a stranit foarte mult interesul publicului. O importanta contributie a fost cea a lui Edward Stratemeyer, care s-a ocupat de scrierea romanelor din seria Hardy Boys si Nancy Drew. In anii 1920 a debutat si „Regina misterelor”, Agatha Christie”, cunoscuta pentru romane precum „Crima din Orient Express” (1934), „Moarte pe Nil” (1937) si cel mai bine vandut roman politist al tuturor timpurilor, „Zece negri mititei” (1939).
categories & tags
In Carti, Curiozitati, Diverse, Genuri literare
By agatha christie, caracteristici roman politist, roman politist, romanele politiste, sir arthur conan doyle, trasaturi romane politiste