Scarlett O’Hara

Scarlett O’Hara Image

Scarlett O’Hara

Scarlett O’Hara (nascuta Katie Scarlett O’Hara, cunoscuta si drept Scarlett O’Hara Hamilton Kennedy Butler) este una dintre cele mai faimoase eroine din istoria literaturii universale. Aceasta este protagonista cartii „Pe aripile vantului” publicata in 1936 de Margaret Mitchell, precum si in adaptarea cinematografica a cartii din 1939. Aceasta mai apare si in muzicalul din 1970, intitulat „Scarlett” si in cartea scrisa de Alexandra Ripley in 1991, „Scarlett”, o continuare a romanului din 1936. In schitele originale ale cartii, Mitchell o numise pe aceasta „Pansy”, schimbandu-i numele doar cu putin timp inainte ca romanul sa fie publicat.

Desi Margaret Mithcell a declarat ca personajele din roman nu au fost bazate pe oameni reali, cercetatorii moderni au tras concluzia ca modul in care Scarlett a fost crescuta semana cu cel in care crescuse bunica lui Mitchell, Annie Fitzgerald Stephens (1844 – 1934), care traise intr-o plantatie din comitatul Clayton din Georgia, locul in care si plantatia lui Scarlett, Tara, era localizata. De asemenea, atat tatal personajului, cat si al persoanei reale, era irlandez.

Scarlett O’Hara este o femeie ambitioasa, sensibila si puternica, trecand prin mai multe praguri de incercare. Avand ca motto „Si maine este o zi”, Scarlett a ajuns sa reprezinte setea de supravietuire intr-o lume care se prabuseste in jurul ei, pe toate planurile: financiar, familial, amoros, social etc. Comportamentul ei de copil rasfatat din prima parte a cartii, cand familia ei era bogata este inlocuit in timp cu unul de luptatoare pentru binele personal, dar si al familiei, dupa ce trece prin ororile Razboiului Civil.

Reusind sa razbata intr-o societate aflata in colaps si dominata de barbati, in care femeile nu aveau drepturi egale inca, Scarlett a reusit sa supravietuiasca si sa se impuna, prin orice mijloace posibile. Spre deosebire de majoritatea femeilor din era, aceasta nu a stat doar, astept ca lucrurile sa se intample; aceasta a planuit, a tras sfori, a jucat oamenii necesari pe degete pentru a obtine ceea ce voia. Poate metodele ei nu au fost intotdeauna cele mai apreciabile, dar trebuie apreciat faptul ca a fost destul de curajoasa sa ia actiune.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | iunie 12, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *