Sherlock Holmes

Sherlock Holmes Image

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes este un personaj fictional creat de autorul scotian Sir Arthur Conan Doyle, absolvent al Universitatii de Medicina Edinburgh. Un „detectiv consultant” londonez, ale carui abilitati sunt aproape fantastice, Holmes este cunoscut pentru perspicacitatea si logica sa, abilitatea de a se adapta fiecarei situatii si utilizarea stiintei medico-legale pentru a rezolva cazuri dificile.

Holmes, care a aparut pentru prima data in 1887, a fost participantul a patru romane si 56 de nuvele. Primul roman, „Studiu in rosu”, a aparut in „Beeton’s Christmas Annual” in 1887, iar al doilea, „Semnul celor patru”, in „Lippincott’s Monthly Magazine” in 1890. Popularitatea personajului a crescut odata cu prima serie de nuvele din revista „The Strand”, incepand cu „Scandal in Boemia” in 1891; alte nuvele si doua nuvele (publicate in format serial) au continuat sa apara de atunci pana in 1927. Evenimentele prezentate in aceste publicatii au loc intre 1880 si 1914.

In afara de patru intamplari, toate sunt narate de prietenul si biograful lui Holmes, Dr. John H. Watson. Doua sunt narate de insusi Holmes („The Adventure of the Blanched Soldier” si „The Adventure of the Lion’s Mane”), iar celelalte doua sunt scrise la persoana a doua („The Adventure of the Mazarin Stone”) si „His Last Bow”). In doua povesti, „The Adventure of the Musgrave Ritual” si „The Adventure of the Gloria Scott”, Holmes ii spune din amintire lui Watson povestile, Watson fiind naratorul ramei. Primul si al patrulea roman, „Valea terorii”, includ pasaje lungi ale narativei omnisciente ale unor evenimente care nu le sunt cunoscute lui Holmes sau Watson.

Doyle a declarat ca Holmes a fost inspirat de Joseph Bell, un chirurg de la Infirmieria Roiala din Edinburgh, pentru care lucrase. Ca Holmes, Bell era cunoscut pentru faptul ca putea sa traga o concluzie generala dupa observatii de un minut.

Celebra faza „Elementar, dragul meu Watson” nu a fost rostita niciodata de Holmes in cele 60 de publicatii scrise de Conan Doyle. Adesea mentioneaza faptul ca sunt „elementare” concluziile trase, iar ocazional ii spune lui Watson „dragul meu Watson”. Fraza apare intr-o forma similara, nerostita de Holmes, in romanul lui P.G. Wodehouse, „Psmith in the City” (1909-1910), precum si in romanul sau din 1915, „Psmith, Journalist”: „Elementar, dragul meu prieten, destul de elementar.” Fraza exacta apare pentru prima data in romanul lui Agatha Christie din 1922, „Adversarul secret”.

 

Autor | admin Comentarii | 0 Data | iunie 11, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *