Siderurgia in Romania

Siderurgia in Romania Image

Siderurgia in Romania

Metalurgia feroasa sau siderurgia produce fonta si otel din care se obtin produse laminate (tabla, tevi, bare, sarma) si produse turnate folosind materii prime de baza, reprezentate de minereuri de fier, mangan, vanadiu, crom si materii prime ajutatoare (cocsul).

Un rol insemnat il detin zacamintele de fier (materia prima de baza a metalurgiei), care se exploateaza cu precadere, in unitatile montane carpatice.

a. Zona Muntilor Poiana Rusca – cele mai importante zacaminte de minereuri de fier, concentrate in rocile metamorfice si dispuse in zone sau aliniamente. Exploatarile cele mai importante (in prezent, inchise) sunt la Ghelari, Teliuc, Vadu Dobrii, Chita, Arnies, Batrana, Poieni;
b. Zona Banatului – zacamintele de la Ocna de Fier si Dognecea, cu minereuri cantonate la contactul banatitelor cu calcarele jurasice.
c. Zona Muntilor Harghita, respectiv versantul vestic al Muntilor Harghita: Lueta, Varghis, Filis sunt exploatate minereuri de limonit si siderit.
d. Zona nordica a Muntilor Apuseni, in Muntii Gilau si Muntele Mare (Savadisla si Baisoara).
e. Dealurile Clujului (Capusu Mic), singurul zacamant de limonit si siderit oolitic in formatiuni sedimentare);
f. Dobrogea de Nord si Centrala (lulia si Palazu Mare).

Resursele de minereuri de fier de pe teritoriul tarii noastre sunt caracterizate in general, printr-un continut metalic relativ scazut (respectiv 20-40%), ceea ce implica aplicarea unei tehnologii speciale de innobilare. Productia nationala de minereu de fier era de 248 mii t in anul 2002, foarte scazuta comparativ cu productia inregistrata de alte tari ale lumii (China producea, spre exemplu, 210 milioane tone, in anul 1995) si mult diminuata fata de anul 1990, cand s-au inregistrat peste 2 milioane tone.

Zacamintele de mangan – importante surse de materie prima utilizate in productia otelurilor speciale – au o mare extindere in zona cristalina a Carpatilor Orientali, in sisturile cristaline epimetamorfice din seria de Tulghes. Concentratii insemnate de minereu de mangan au fost identificate si exploatate in grupa nordica a Carpatilor Orientali (Carlibaba, Ciocanesti, Saru-Dornei, Vatra Dornei s.a.).

Zacaminte de mangan apar izolat si in cristalinul muntilor Almaj, Sureanu, Semenic (Delinesti), in Muntii Lapusului (Razoare) etc. Sunt cunoscute, de asemenea, zacamintele de molibden din Muntii Aninei si Bihorului (Baita), minereurile de crom (Muntii Almajului) si de nichel (Muntii Sureanu si Persani).

Un rol important in dezvoltarea metalurgiei il au materiile auxiliare: cocsul metalurgic (prelucrat in cocseriile de la Anina, Galati, Calan si Hunedoara) si materiile refractare (caramizi, samota, fondanti, dolomita, calcare metalurgice).

Autor | admin Comentarii | 0 Data | august 18, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *