Te calmeaza fumatul intr-adevar?

    Home  /  Sanatate  /  Te calmeaza fumatul intr-adevar?

Te calmeaza fumatul intr-adevar? Image

Te calmeaza fumatul intr-adevar?

Ajuta intr-adevar fumatul la inlaturarea stresului? In momente in care te simti suprasolicitat sau stresat, te poate ajuta daca fumezi o tigara? Fumatorii vor raspunde afirmativ, intrucat simt ca fumatul le usureaza starea de stres, de anxietate, de tensiune ori alte emotii negative. Intr-adevar simptomele stresului se pare ca sunt tinute la distanta dupa ce se fumeaza o tigara, insa este doar un efect de moment al nicotinei asupra organismului.

Nicotina din tigari ajunge la creier in mai putin de 10 secunde. Efectul de eliberare de stres dupa fumat este datorat eliberarii de dopamina in creier. Este un hormon al „fericirii” secretat de organism care ajuta la calmarea nervilor si la relaxare.

Cand fumezi inhalezi si expiri adanc, ceea ce este o modalitate de relaxare a corpului. Daca se iau in considerare efectele imediate ale fumatului, se pare ca da, ajuta la relaxare si eliberare momentana de stres. Exista insa si alte efecte, care isi fac de obicei simtita prezenta pe termen lung.

Nicotina modifica modul de functionare al substantelor chimice din creier, afectand neurotransmitatorii. Astfel se schimba modul de functionare al celulelor cerebrale, iar daca nu mai exista aportul de nicotina in corp, se revine la starea normala. De aceea pentru a scadea stresul apelam la inca o tigara, si apoi la alta, continuam sa pompam nicoltina in sange, fapt ce are efecte dezastruoase asupra sanatatii.

Nicotina se numara printre cele mai provocatoare de dependenta substante cunoscute omului, iar cand este combinata si cu monoxidul de carbon continut de tigari, creste si rata cardiaca si tensiunea arteriala. Se supun astfel unui stres atat vasele de sange cat si inima, creandu-se pericolul aparitiei de afectiuni cardiace si atacuri cardiace.

Tinand cont de efectele negative pe care le are fumatul pe termen lung, simpla eliberare de stres prin fumarea unei tigari pare sa nu mai fie o optiune atat de buna.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | februarie 20, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *