Terapia de grup si feedback-ul

Terapia de grup si feedback-ul

group-therapyTerapia de grup este un tratament psihoterapeutic care exista de cel putin trei secole si care are efecte benefice asupra starii de sanatate a cuplurilor sau familiilor. De obicei are lor intre un terapeut profesionist si persoanele care intampina probleme de comunicare sau de convietuire.

Oamenii care participa la terapiile de grup observa interventiile terapeutului in rezolvarea unor probleme legate de aspectul fizic, de alimentatie, de resursele financiare, de principalele motive de cearta in interiorul familiei sau care se afla intr-un impas emotional pe care nu il pot depasi fara ajutor.

Printre cele mai importante beneficii ale terapiei de grup se numara:

  1. ofera pacientului feedback-ul de la alte persoane prin promovarea cresterii si schimbarii comportamentale.
  2. are rol modelator, in sensul ca pacientul adauga noi metode de adaptare la comportamentul sau,  pacientulului i se prezinta o mai mare varietate de perspective de ansamblu asupra propriei vieti.
  3. este un mijloc de terapie mai ieftin. In cele mai multe cazuri, costul de terapie de grup este de trei ori mai mic decat o terapie individuala la un psiholog.
  4. imbunatatesc abilitatile sociale. Deoarece interactiunea noastra de zi cu zi este cu alti oameni, pacientii invata sa isi imbunatateasca abilitatile sociale prin terapia de grup. Liderul de grup, de obicei un terapeut, ii ajuta pe oameni sa invete sa comunice mai clar si mai eficient unul altul in contexul de grup. Acest lucru duce inevitabil la abilitati sociale noi pe care pacientii le pot folosi in relatiile lor cu altii.
  5. terapia de grup te invata despre tine, astfel incat fiecare pacient detine o oglinda despre sine si poate obtine o vedere prin proprii ochi. Este un mod de a descoperi unghiurile moarte care pot fi blocate in actiunea de a depasi problemele personale.

Spre deosebire de alte persoane care participa doar la sedintele de terapie individuala, terapia de grup ofera participantilor posibilitatea de a interactiona cu alte persoane cu probleme similare intr-un singur mediu, cel de sustinere. Participantii pot incerca comportamente noi, experiente noi, jocuri de rol si vor invata sa se angajeze in sarcini mai serioase, pentru a primi un feedback valoros si intelegere din partea altor membri ai grupului, dar si impartasind experiente si lectii de viata.

 

Autor | admin Comentarii | 0 Data | martie 24, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *