Tipologia satului romanesc

Tipologia satului romanesc Image

Tipologia satului romanesc

Casa cu ocol intarit este considerata de etnografi ca reprezentand „un tip stravechi de gospodarie a populatiei autohtone romanesti”. La aceasta constructie, acareturile sunt asezate „pe toate laturile ocolului, astfel incat gospodaria apare ca o mica cetate intarita”.

Aceasta este specifica in Banat, in zona Bran, Marginimea Sibiului, pe valea Jiului si in Moldova de Nord.

Sasii, colonizati in Transilvania in secolele XII – XIII, au impus un tip nou de casa si satul intarit, crezandu-se gresit ca acesta nu exista pe teritoriul romanesc inainte de venirea lor.

Coliba (in limba slava koliba) este definita ca o „casa mica si saracacioasa, sau ca adapost provizoriu pentru oameni si uneori pentru animale, construita din barne, crengi etc. si acoperita cu paie, ramuri etc.” Vechimea ei dateaza din perioada neolitica.

Forma aceasta de constructie saracacioasa si cu caracter de provizorat a fost folosita in Tara Romaneasca ca locuinta de taranii dependenti, care au fost denumiti „colibasi”, dupa locuintele lor. Sub denumirea de „Colibasi” sunt cunoscute, in prezent, multe sate din judetele Arges, Buzau, Dambovita, Giurgiu, Mehedinti si Olt (toponimul „coliba” este foarte raspandit si depaseste granitele Romaniei).

Odaile s-au generalizat si impus ca locuinta dupa secolul al X-Iea. Odaia, dupa cum arata si denumirea, era o locuinta cu o singura incapere care avea in jurul ei, in zona de munte, un tarc pentru vite si altul pentru fan.

Tarlele, ca si odaile, au o mare semnificatie in intelegerea originii satului si au fost prezente pe tot cuprinsul tarii, dar mai ales in campie.

Numarul cel mai mare de tarle si de odai exista in Baragan, Campia Buzaului, Ramnicului, in secolul al XlX-lea, in jurul a numeroase „tarle”, „stane” si „cosare” se intemeiaza „catune”, apoi sate. Tarlele erau foarte raspandite in Oltenia si in Moldova.

Prisacile, stravechi locuinte sezoniere, au devenit, cu timpul, locuinte permanente in jurul carora s-a format o asezare. Indicatorul localitatilor din Romania prezinta 25 de localitati cu numele prisaca raspandite pe tot teritoriul tarii. Sinonim cu prisaca este stupina (lat. Stypus – stup).

Autor | admin Comentarii | 0 Data | august 17, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *