William Shakespeare

William Shakespeare Image

William Shakespeare

William Shakespeare a fost un poet, dramaturg si actor englez, considerat cel mai bun scriitor din istoria literaturii engleza si cel mai bun dramaturg al lumii. Adesea este denumit ca fiind poetul national al Angliei. Opera sa, inclusiv cateva colaborari, consista din 38 de piese de teatru, 154 de sonete, doua poeme narative lungi si alte cateva versuri, ale caror paternitate literara este disputata. Piesele sale de teatru au fost traduse in fiecare limba importanta din prezent si sunt puse in scena mai des ca piesele oricarui alt dramaturg.

Shakespeare s-a nascut si a crescut in Stratford-upon-Avon. La 18 ani s-a casatorit cu Anne Hathaway cu care a avut trei copii. Intre 1585 si 1592 a inceput o cariera de succes in Londra, fiind actor, scriitor si coproprietar al unei companii de teatru, Lord Chamberlain’s Men. Se pare ca s-a retras in Stratford in jurul anului 1613 la varsta de 49 de ani, unde avea sa moara trei ani mai tarziu. Putine documente despre viata privata a lui Shakespeare au supravietuit, existand multa speculatie asupra modului in care arata, sexualitatii sale, credintelor religioase si daca nu operele atribuite lui au fost scrise de catre altii.

Shakespeare si-a scris majoritatea operelor intre 1589 si 1613. Primele lui piese de teatru au fost comedii si istorice, acestea fiind considerate pana in prezent ca fiind unele dintre cele mai bune creatii in aceste genuri. In continuare avea sa scrie tragedii, pana in 1608, inclusiv „Romeo si Julieta”, „Hamlet”, „Othello”, „Regele Lear” si „Macbeth”, care sunt considerate unele dintre cele mai bune creatii ale limbii engleze. In ultima faza a scris tragicomedii, cunoscute si drept romante si a colaborat cu alti dramaturgi.

Multe dintre operele sale au fost publicate in editii de calitati si acuratete diferite in timpul vietii. In 1623, Johnn Heminges si Herny Condell, doi prieteni si colegi actori cu Shakespeare au publicat „First Folio” („Primul Folio”), o colectie editata a operelor sale dramatice care cuprindea toate in afara de doua dintre operele care sunt acum recunoscute ca apartinand lui Shakespeare. Prefata era un poem de Ben Jonson, in care Shakespeare este preamarit. De-a lungul secolelor XX si XXI, operele sale au fost adaptate si redescoperite de noile miscari literare si de critici. Piesele sale raman populare pana in ziua de azi si sunt constant studiate, interpretate si reinterpretate in diverse contexte culturale si politice din lume.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | mai 14, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *