Charles Dickens

Charles Dickens Image

Charles Dickens

Charles John Huffman Dickens, nascut pe 7 februarie 1812 si decedat pe 9 iunie 1870 a fost un scriitor englez. Cunoscut mai scurt drept „Charles Dickens” a reusit sa dea viata mai multor personaje binecunoscute in toata lumea, fiind considerat cel mai bun romancier al erei victoriene. Operele sale s-au bucurat de succes nemaintalnit in timpul vietii sale, ajungand ca in secolul XX criticii sa-l considere un geniu literar, romanele si nuvelele sale bucurandu-se de popularitate constanta.

Succesul literar al lui Dickens a inceput in 1836, odata cu publicarea in serie a romanului „The Pickwick Papers”. In doar cativa ani, acesta avea sa devina o celebritate literara internationala, faimos pentru umorul si satira sa, precum si modul in care analiza si prezenta personajele si societatea. Romanele sale, in general publicate pe capitole/fragmente saptamanale sau lunare a revolutionat modul de publicare al literaturii de fictiune, devenind modul principal de publicare al romanelor in perioada victoriana. Publicarea astfel i-a permis lui Dickens sa evalueze reactia publicului, modificand adesea povestea sau personajele. De exemplu, cand podiatra sotiei sale s-a plans de modul in care Miss Mowcher din „David Copperfield” parea sa-i imite dizabilitatile, Dickens a imbunatatit personajul cu trasaturi pozitive. Mase de oameni saraci inculti strangeau bani pentru a avea noi episoade lunare pentru a citi, deschizand calea spre literatura unei noi clase de persoane.

Dickens a fost considerat colosul literaturii al vremurilor sale. Povestirea sa din 1843, „Colinda de Craciun” continua sa ramana populara si sa inspire adaptari in fiecare gen artistic. „Oliver Twist” si „Marile sperante” sunt, de asemenea, frecvent adaptate si, precum multe dintre romanele sale, evoca imaginea Londrei de la inceputul erei victoriene. Romanul sau din 1859, „Poveste despre doua orase”, avand actiunea plasata in Paris si Londra, este cea mai cunoscuta opera a sa. Geniul creativ al lui Dickens a fost admirat de catre alti scriitori ca Lev Tolstoy, George Orwell si G.K. Chesterton pentru realism, comedie, stilul prozei, caracterizarea unica si critica sociala, in timp ce alti scriitori, ca Oscar Wilde, Henry James si Virgina Woolf l-au criticat pentru lipsa de profunzime psihologica si sentimentalismul zaharisit. Termenul „dickensian” este folosit pentru a descrie ceva care aduce aminte de Dickens si scrierile sale, precum o conditie sociala proasta sau personaje repulsive, insa care starnesc rasul.

Autor | admin Comentarii | 0 Data | mai 13, 2015

leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *